За целта използвах домашни зеленчуци, така че са по-дребни. Вие можете да изберете и по-големи, в зависимост от тавичката или порцията, която искате да приготвите. Важното е а са горе-долу еднакви като големина в диаметър, за да се наредят по-красиво!
Започвам, като нарязвам на средни кубчета - три малки домата, чушката, лука и магданоза. Затопляме котлона на 2/3 от капацитета му и запържваме в малко олио лука, докато стане прозрачен.
Добавяме нарязаните домати и чушката. Слагаме щипка захар и 2 щипки сол. Накрая добавяме доматеното пюре ( използвах домашна апетитка) и нарязания магданоз и босилек.
Тази смес изсипваме в намазнена тавичка и разпределяме равномерно по дъното. Започваме да нарязваме на тънки кръгчета тиквичката, картофите и останали 3 домата.
Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Започвайте да редите резен картоф, след това домат, след това тиквичка и така докрай. Така подредено, ястието поръсете със сол на вкус и полейте с олио и вода.
Завийте с фолио и печете на силна температура около 200-220 С за 30 минути, докато ястието хубаво се задуши и картофите станат готови. Проверявайте ги.
След това махнете фолиото и печете, докато течността поизври и зеленчуците се запекат леко по краищата. При мен отне още 10-15 минути.
Рецептата в стъпки и снимки тук.