Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ревен - древно лекарство и полезна храна

по статията работи: | Прочитания: 3125 1
Има благоприятно действие върху стомаха, червата, черния дроб
Ревен - древно лекарство и полезна храна
Източник: Wikimedia Commons

Ревенът (Rheum officinale) е широколистно тревисто растение от рода лападови, много подобно на киселеца. Огромното му и месесто стъбло достига до 2 метра височина, а листата му са големи и масивни.

 

Ревенът заема специално място в древната източна медицина. Родината на ревена е Източна Азия, където е вирeeл на 3000 – 4000 метра надморска височина.

 

Предполага се, че името на растението произлиза от латинската дума "rheo” -”тека", "изтичам", свързваща се с функцията му да пречиства организма.


Той съдържа в голямо количество нишесте, фруктоза, мастни киселини, калциев оксалат, танини, битери, пектин, витамините С, К и А, минералните вещества – калций, магнезий и фосфор.


Ревенът е изграден от производни на антрахинона – реин, хрисофанол, алое–емидин и други.


Благодарение на витамин К, коренът от ревен спира кръвотечението и се използва за лечение на хемороиди. Има благоприятно действие върху стомаха, червата, черния дроб и балансира цялата храносмилателна система.


В малки количества има разхлабващ ефект, откъдето произлиза и пречистващата му функция. Ефикасен е при лечение на констипация (запек) при малки деца и бебета, тъй като не дразни стомашно-чревните власинки и не потиска глада.


Ревенът прави организма по-устойчив на инфекции и подсилва имунната система. Въпреки множеството му положителни влияния, консумацията на ревен не се препоръчва от жени по време на менструация, бременност или лактация.


Растението съдържа и оксалова киселина, която приета в много големи количества (над 6 кг ревен на ден) може да бъде токсична.

 

От лек в древността ревенът се е превърнал в кулинарен деликатес в световната кухня. Поради химичната му структура, която е сходна с тази на ягодите, двете се съчетават в свежа и вкусна комбинация.


Американците използват ревенът предимно в десерти, докато в европейската и азиатска кухня съществуват комбинации с картофи, спанак, джинджифил, галангал и в тестени изделия.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
02.09.2013 | 15:25
Изглежда гадно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...