Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рецепти за Коледните пости

по статията работи: | 14 ноември 2015 Прочитания: 3242
Започват от утре (15.11)
Рецепти за Коледните пости
Източник: Мартина Николова/ Kulinar.bg

От 15.11 започват Коледните пости. Датата е една и съща и не се мени, както при Великденските пости. 

 

Това е така, защото Коледните пости тряат точно 40 дена и свършват на Рождество Христово - 25.11.

 

Коледният пост още се нарича Малка Света Четирдесетница. Целта на поста е пречистване. Ако 40 дни ви се струват непосилна задача, може да се пости само първата и последната седмица от поста. 

 

По време на Коледния пост са забранени всички храни с животински произход - месо, колбаси, млечни продукти, животински мазнини и т.н.

 

Позволени са всякакви плодове и зеленчуци, варива - боб, леща, грах, освен това нахут, ориз, картофи, булгур. Могат да се хапват и соеви продукти - соева кайма, тофу. Ядките са позволени, а също и пълнозърнестите храни.

 

Всъщност риба може да се яде почти през целия пост. Постите са най-строги през първата седмица - 15-22 ноемрви и последните дни 20-24 декември, когато не се разрешава риба и нищо с животински произход. 

 

За онези от вас, които всяка година имат желание да постят, но се чудят "какво ще ядат толкова време", ще покажем, че постната кухня е не по-малко богата. 

 

А за тези, които са решили да постят, допълваме списъка с любими постни рецепти. 

 

С една дума - приготвили сме ви няколко вкусни постни рецепти, които дори да не сте от постещите, може да опитате. 

 

За тестено изделие ви предлагаме супер вкусната Фокача с чубрица. Подобна на италианската фокача, само че побългарена - както ние си обичаме. Една чудесна рецепта, подходяща за повод и без повод. 

 

 

Салатите са нещо, без което не можем. И понеже зимата не предлага чак такъв голям избор от пресни зеленчуци, тази Шарена салатка е чудесен вариант за салата по време на Коледния пост. Абсолютно сме сигурни, че комбинацията ще ви допадне!

 

Още нещо страшно вкусно - хумус със сладки картофи. Една чудесна разядка, към която няма как да останете безпристрастни. Ако намажете от вкусния хумус на филийка хляб, то дори няма да имате нужда от основно ястие.

 

А ако си мислите, че постите задължително означават и да се лишаваме от нещо сладичко - бъркате много. Вижте например този Ананасов кейк, който не само че е невероятно вкусен, но и съдържа само 3 съставки. И още нещо в негова полза - готов е само за 45 минути!

 

Ето и още един чуден десерт. Първо - полезен е. Второ - нужни са ви точно 4 продукта. Трето - прави се бързо и много лесно. И е супер подходящ за постите. Ако не сте се сетили, подсказваме ви, че става дума за Печени круши с орехи. Невероятна вкусотия - уверете се сами.

 

youtube.com 


Време е да ви дадем и няколко идеи за основно. Супер вкусни есенни зеленчуци с бяло вино. Много подправки, малко усилия, невероятен резултат, какво повече ни трябва? 

 

Преминаваме към най-невероятните Веган кюфтенца, които можете да си представите. На вид са досущ като истински кюфтенца. Така че ако просто искате един ден да минете без месо, но останалите членове от семейството не са съгласни, направете тези кюфтенца.

 

youtube.com


Разгледайте и останалите ни ПОСТНИ РЕЦЕПТИ, те са толкова разнообразни, не е нужно да има непременно месо, за да е вкусно!

Рейтинг: 4 / 5 , 218 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!