Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ризото - да го направим по италиански

по статията работи: | 25 септември 2013 Прочитания: 5962
Историята на ризотото започва в Италия в далечното Средновековие
Ризото - да го направим по италиански
Източник: Thinkstock / Guliver

Ризотото е ястие с ориз, което се приготвя с различни видове бульон - месен, рибен или зеленчуков. Консистенцията му е водна, подобна на крем, а вкусът на ориза богат и различим.

 

Както можете да се досетите историята на ризотото започва в Италия в далечното Средновековие, когато арабите донасят оризовата култура в Италия и Испания.

 

Влажността на Средиземноморието се оказва особено благоприятна за отглеждането на дребните сортове ориз, подходящи за приготвянето на ризото.

 

Милано е мястото, където се ражда същинската магия на ризотото, когато градът е под испанска власт за близо 2 века.

 

Тогава оризът се превръща в основна суровина, а климатът е подходящ за т.нар. "бавно готвене".

 

От тогава до днес ризотото е най-популярният начин за приготвяне на ориз в Италия. Най-често се използва като предястие и гарнитура за месо.

 

Важно е да се подберат подходящи сортове ориз за приготвяне на ризотото. Целта е оризът да абсорбира добре водата и да отдели нишесте, за да се получи мека текстура.


За най-подходящи се считат сортовете "карнароли", "маратели" и "виалоне нано", но те са и значително по-скъпи.

 

Въпреки че ризотото е с консистенция на крем, трябва да се внимава оризът да не се преварява и всяко зрънце даможе да се отдели, да бъде леко хрупкаво, но не сурово.


Когато се сервира, ризотото не трябва да е сухо, а да "плува" в сосче. Препоръчително е да се консумира веднага, защото в противен случай, оризът ще поеме водата около него.

 

Съществуват различни начини за приготвяне на ризото, но няколко компонента допълват вкуса на ориза и създават богатия и наситен вкус на италианското ризото – лук, масло, вино, пармезан, шафран.

 

 

Ризотото се приготвя лесно, въпреки че ще ви е нужно търпение, особено ако не сте почитатели на "бавното готвене".

 

При него бульонът се прибаря към ориза постепенно и на малки порции, за да се получи ефекта на кадифен и едновременно с това леко алангле ориз.

 

Знаем, че сте запалени кулинари, за това ви предлагаме да съчетаете вълшебството на истинското италианско ризото с настъпвашата есен, като си приготвите ароматно ризото с тиква

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...