Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Родопски пататник

12
Родопски пататник
Източник: Михаела Хаджиева
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 5 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят.

  • 2

    Посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.

  • 3

    Смесва се с 2-те яйца, черния пипер и олиото.

  • 4

    В голяма тава се слагат две супени лъжици олио, за да се омазни добре.

  • 5

    Слагаме едната кора (за предпочитане е да се ползват домашни точени кори), така че краищата да излизат извън тавата.

  • 6

    Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тавата, за да се оформи.

  • 7

    Слагаме отгоре и другата кора, като завиваме с краищата на долната и притискаме.  

  • 8

    Печем върху котлон на умерени градуси или печка.

  • 9

    Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. 

  • 10

    После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна.

  • 11

    След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.

  • 12

    Добър апетит от Родопите :)

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Лили
15.04.2014 | 15:50
Любимо ми е и на всички в къщи. След като настържа картофите ги измивам, слагам и сирене, пека го без кори във фурната.
11
Krasi Stoyanova
21.07.2013 | 08:10
Преди 1 година опитах това чудо!!!!! Великолепно е...беше направено от една 90 годишна баба.Корите бяха точени от нея и беше печено върху печка с дърва/няма котлони,няма фурни/
10
Да става и във фурната.По принцип баба ми го прави върху печката,все пак едно време хората са нямали подобни електроуреди като нашите. :) Затова и така е дадена рецептата :)
9
Petya Malasheva
07.04.2013 | 12:56
Баницата е страхотна! Аз я правя така, но я пека на фурна.
8
Яна Христоскова
02.04.2013 | 11:42
На мен ми е малко чудно как така да печа на котлон? Нямам таква тава, която да ми пасне на котлона, а когато се прави на тиган, не се ли нарича - пържене?! Моля да се уточняват тези неща! Във фурната няма ли да стане?
7
Веселин Стоянов
28.03.2013 | 09:37
Аз го правя така,но без корите и се пържи на тиган с малко мазнина,Картофите не се варят предварително,но е желателно да се прави под капак иначе може отвън да загори,а отвътре да остане суров.
6
Картофите не са сварени! Слагат се сурови и тъй като не са много са готови за консумация.
5
Maria Angelova
27.03.2013 | 14:27
аз също се учудвам,че никъде в рецептата не е упоменато картофите да се варят преди да се настържат,не е възможно според мен да се сготвят при печенето на пататника
4
Desy Dimitrova
27.03.2013 | 13:15
а картофите предварително сварени ли са, че нещо ми убегна в рецептата?
3
Николай Димов
02.03.2013 | 18:51
аз го предпочитам пържен,вкусен е и става за 10 мин :)
2
Danaq Mihaylova
23.01.2013 | 10:06
Доста странна рецепта . До сега не бях чувала за подобно нещо.
1
gabriela gabrielova
21.01.2013 | 11:46
Пробвайте пататникът и без яйце също става вкусен.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Еха, чудна идея за закуска
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...