Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Родопски сaрми с кълцано месо

4
Родопски сaрми с кълцано месо
Източник: Vaklina Alexieva
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Сезон:зима
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Нарязваме лука на ситно.

  • 2

    Запържваме го в малко мазнина и добавяме ситно нарязаното месо.

  • 3

    Подправяме на вкус със сол и черен пипер и оставяме да се задуши.

  • 4

    Отделно в купа разбъркваме ориза - почистен и измит, подправките и олиото. Към него прибавяме задушените лук и месо и объркваме добре.

  • 5

    Зелката се разделя на листа, като се махат задължително твърдите жили. Тези сарми имат две тайни - тънкият зелев лист и джодженът. Признавам си, че бях изненадана от комбинацията на зеле и джоджен (гьозум по родопски), но още по-изненадана бях, като го опитах. Във всеки лист се слага от плънката и се завива стегната сарма.

  • 6

    Готовите сарми се подреждат в тенджера, на дъното на която сме поставили чиния. Още по-добре е, ако се наредят кокали от ребърца или гърди например.

  • 7

    Отгоре отново се захлупва с чиния. Долива се с леко подсолена вода, сока, който е пуснала зелката или с месен бульон. Течността трябва да покрива сърмите. Слага се на котлона и се оставя да кипне. Щом кипне, котлонът се намалява на 2, тенджерата се похлупва с капак и се оставя да къкри поне 2 часа.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
kalinka kalinkova
04.02.2013 | 13:37
Не съм правила такива досега но ще опитам.
3
Пламена Kисьова
03.02.2013 | 14:58
Когато готвя месо винаги слагам джоджен,много вкусно става:)
2
pepi damjnova
02.02.2013 | 14:15
Много вкусни стават.
1
zvetanka ivanova
01.02.2013 | 17:44
В такъв случай може да заместим месото с по малко сланина,може би пак ще се получи.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...