Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рожков - превъплъщенията на един плод

по статията работи: | Прочитания: 8388 2
От сироп за кашлица до музикален инструмент
Рожков - превъплъщенията на един плод
Източник: Thinkstock/ Guliver

Рожков е член на семейство Бобови. Отглежда се най-вече в средиземноморските райони.

 

Шушулките на растението са били източник на захар в миналото, във времето, когато захарните цвекло и тръстика все още не са били познати.

 

Неотворени, шушулките могат да послужат и като перкусионен инструмент, подобен на маракасите. Звукът идва от дрънкащите зрънца вътре в тях.

 

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в южните части на Испания, Португалия, островите Сардиния и Сицилия, където от шушулките му се приготвят различни напитки – ликьори, компот.

 

Може да продължи да ражда плод дори до 100 годишна възраст.

 

Сушените му плодове присъстват традиционно на празничната трапеза на еврейския празник Ту Бишват. Напитки, приготвени от сладкото растение, се пият на ислямския Рамадан.

 

В козметиката също ползват семената на рожков. В Кипър сиропът от рожков е известен като "Кипърско черно злато" и големи количества от него са предназначени за експорт.

 

Растението съдържа 3 пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му, което го прави изключително полезно и диетично.

 

Затова, под формата на сироп, често се използва за направата на торти и сладкиши и като заместител на шоколада. Плодът на рожков е богат на иносинол, а той влияе добре на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

 

В Малта сироп от шушулките на растението се препоръчва при кашлица и силни болки в гърлото. Семената на рожков са удивително еднакви, което е причина в миналото да са се ползвали като единица за тегло.

 

Всъщност думата "карат", с която се измерва чистотата на златото, идва от "carob”, която е английското наименование на рожков.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Ime Nqkakvo
18.01.2014 | 13:17
Аз съм готвила с петмез от рожков, стават страхотни сладки. Интересно ми е, че гледам се продават и шушулки от рожков но не съм ги ползвала, някой може ли да даде мнение за тях. В този сайт ги продават: http://goo.gl/HlRlK5
1
Qna Kirkova
23.05.2013 | 15:47
Не знаех за това растение.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Двуцветен домашен крем с банани
    20 мин.
  • Веган „Чийзкейк“ със сушени домати и пролетни подправки
    20 мин.
  • Германска картофена салата
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусната спаначена пита!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...