Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ругалах - еврейска традиционна рецепта

по статията работи: | Прочитания: 3796
Близка до френския кроасан и виенската кифла
Ругалах - еврейска традиционна рецепта
Източник: Thinkstock/ Guliver

Неделя сутрин е време за нещо вкусничко за закуска. Имате ли идея какво да си приготвите? Ако не, се надяваме да ви вдъхновим с историята на едно много вкусно тестено изделие, част от традиционната еврейска кухня.

 

Името на тестеното изделие е ругалах (Rugelach). Тъй като статията е преводна от английски език, предварително се извиняваме, ако сме допуснали грешка при превода на името на рецептата и приемаме корекции в тази посока.


Рецептата е характерна за кухнята на Ашкенази (евреите, населили Централна и Източна Европа).


Традиционната рецепта за ругалах се прави във формата на полумесец. Тестената основа се завива около плънката, подобно на кроасан. Някои източници посочват, че френският кроасан и еврейският ругалах имат общ корен, който води към традиционните виенски кифли. Но това е по-скоро една градска легенда, за която няма достатъчно доказателства. Тъй като нямаме способностите на Шерлок Холмс, оставяме тази тема на заден план.


Еврейският ругалах може да се направи с пълнеж от заквасена сметана или крема сирене, но съществуват и варианти без млечни продукти. Те могат да се консумират с/след ястие с месо и така ще бъдат напълно според еврейските изисквания за хранене (kosher).


Рецептите за ругалах, които се приготвят с крема сирене, са най-новите. Вероятно повлияни от американската кухня, докато тези с жива мая и заквасена сметана, са доста по-стари. Ругалах може да се направи и със сладък пълнеж от шоколад, стафиди, канела, марципан, орехи, маково семе, плодове и др.


Ругалах е традиционно ястие, което евреите хапват по всяко време на годината. Въпреки факта, че ястието не е пържено в олио, е традиционно за Ханука.


Името идва от идиш (езикът на евреите от Източна Европа). Някои смятат, че коренът е "ругал", което означава "кралски, царски" и е препратка към вкуса на тестеното изделие.


Може би всеки трябва да прецени сам за себе си до колко вкусът на ругалах е царствен и заслужава ли подобно определение.


Предлагаме ви една рецепта, с която да опитате вкуса на традиционната еврейска рецепта.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!