Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ругалах - еврейска традиционна рецепта

по статията работи: | Прочитания: 3796
Близка до френския кроасан и виенската кифла
Ругалах - еврейска традиционна рецепта
Източник: Thinkstock/ Guliver

Неделя сутрин е време за нещо вкусничко за закуска. Имате ли идея какво да си приготвите? Ако не, се надяваме да ви вдъхновим с историята на едно много вкусно тестено изделие, част от традиционната еврейска кухня.

 

Името на тестеното изделие е ругалах (Rugelach). Тъй като статията е преводна от английски език, предварително се извиняваме, ако сме допуснали грешка при превода на името на рецептата и приемаме корекции в тази посока.


Рецептата е характерна за кухнята на Ашкенази (евреите, населили Централна и Източна Европа).


Традиционната рецепта за ругалах се прави във формата на полумесец. Тестената основа се завива около плънката, подобно на кроасан. Някои източници посочват, че френският кроасан и еврейският ругалах имат общ корен, който води към традиционните виенски кифли. Но това е по-скоро една градска легенда, за която няма достатъчно доказателства. Тъй като нямаме способностите на Шерлок Холмс, оставяме тази тема на заден план.


Еврейският ругалах може да се направи с пълнеж от заквасена сметана или крема сирене, но съществуват и варианти без млечни продукти. Те могат да се консумират с/след ястие с месо и така ще бъдат напълно според еврейските изисквания за хранене (kosher).


Рецептите за ругалах, които се приготвят с крема сирене, са най-новите. Вероятно повлияни от американската кухня, докато тези с жива мая и заквасена сметана, са доста по-стари. Ругалах може да се направи и със сладък пълнеж от шоколад, стафиди, канела, марципан, орехи, маково семе, плодове и др.


Ругалах е традиционно ястие, което евреите хапват по всяко време на годината. Въпреки факта, че ястието не е пържено в олио, е традиционно за Ханука.


Името идва от идиш (езикът на евреите от Източна Европа). Някои смятат, че коренът е "ругал", което означава "кралски, царски" и е препратка към вкуса на тестеното изделие.


Може би всеки трябва да прецени сам за себе си до колко вкусът на ругалах е царствен и заслужава ли подобно определение.


Предлагаме ви една рецепта, с която да опитате вкуса на традиционната еврейска рецепта.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...