Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сабайон - най-бързият крем

по статията работи: | 18 март 2014 Прочитания: 19992
Вижте как за 10 минути може да приготвите неустоимо пухкав десерт
Сабайон - най-бързият крем
Източник: Thinkstock / Guliver

Всяка домакиня знае как да приготви поне 5-6 вида крем. Рецептите за крем карамел, крем брюле, шоколадов крем, ванилов крем, и всички кремове от тетрадката на баба, са абсолютно познати на повечето любители на сладката кухня.

 

Съществува, обаче, един крем, който не се прави толкова често. Досега! Това е крем сабайон – италианска рецепта за неповторимо пухкав крем, с леко алкохолен вкус. Това е десерт, който няма да спрете да приготвяте, след като веднъж сте опитали. Точно както гореспоменатите.

 

Сабайон е италиански десерт, който понякога може да бъде направен и като напитка. Оригиналното му име е "забайоне", но французите го прекръстват на сабайон, което днес е по-известното име на десерта.

 

По оригинална рецепта, кремът се приготвя с жълтъци, захар и десертно вино Moscato d' Asti. В днешно време, предимно се използва вино Марсала, но и то може да се замени с някакъв ликьор. Десертът е много лек, а постигането на този ефект е изключително лесен – просто трябва да се разбие добре и да се образува голямо количество въздух.

 

От 60-те години на миналия век, в ресторантите в САЩ сабайон се сервира, гарниран с ягоди, боровинки, праскови и всякакви други плодове. Най-често се поднася в чаши за вино или за шампанско. Кремът е популярен и в Аржентина, Уругвай, Колумбия и Венецуела.

 

Ако искате да си приготвите крем сабайон, трябва да знаете, че той се прави със сурови яйца. Разбира се, в днешно време това не е много препоръчително. Затова, би било абсолютно уместно, ако предпочетете да направите яйцата на водна баня.


Друга промяна в десерта може да се направи, като махнете алкохола и го замените с малко еспресо за аромат. Това е начин, който може да използвате, ако ще сервирате крема на деца, бременни жени или на хора, които се въздържат от употреба на алкохол.


Ако десертът ви допадна и искате да си го приготвите, вижте традиционната рецепта за крем сабайон. Ако пък искате да разнообразите малко, ви предлагаме рецепта за горски плодове с крем сабайон.

Рейтинг: 4 / 5 , 342 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !