Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Самардала - ароматът на шарената сол

по статията работи: | Прочитания: 2713 2
Растението е познато още като див лук и се среща основно у нас
Самардала - ароматът на шарената сол
Източник: aphotoflora.com

Обичате ли шарена сол? Ако сте родени в България, няма как да не сте израснали с тази подправка. И със сигурност сте запознати с една от основните й съставки – самардалата.

 

Всъщност самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) се среща основно у нас. Открива се и в няколко други страни, например Молдова и Румъния, но единствено тук се употребява с кулинарни цели.

 

Тревисто растение е, принадлежи към сем. Лукови и е позната още като див лук. Като подправка се използва изсушена и стрита. Разбира се, може да се използва и в пресен вариант, само че специфичния й вкус едва ли ще се понрави на всеки.

 

На родна територия най-разпространена е в Източна България, в районите на Сливен, Казанлък, Нова и Стара Загора. Именно в тези градове самардала е най-често използвана и може да бъде открита по пазарите без проблем.

 

В други точки на страната също ще я намерите, само че качеството й ще бъде спорно.

 

Как да си приготвите шарена сол?

 

Първо трябва да наберете стръковете, преди семената да са узрели. След това се смилат с машинка за месо или с пасатор. Получава се много ароматна и зелена маса, която се смесва със йодирана сол.

 

Обикновено съотношението е 1:1, но зависи от това на кой вкус искате да наблегнете. Ако не ви е препоръчителен приемът на сол, използвайте минимално количество.

 

След като сте уточнили съотношението, разбъркайте и разпределете сместа върху голяма тава или друг подобен съд/плоскост.

 

Следва съхненето – за тази цел, трябва да поставите тавата на сенчесто, сухо и проветриво място. Разбърквайте я от време на време, докато изсъхне напълно.

 

След като е готова, можете да я "минете" през сито.

 

Ако пък просто си търсите интересно попълнение за домашната градинка – самардалата има много интересни цветчета и служи като декоративно растение.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Татяна Петкова
11.09.2013 | 21:01
Основната съставка на шарената сол е сминдух , като се добавя сол, червен пипер , чубрица , тиквени семки , царевица и други пълнители . Преди да пишете статии прочетете състава на опаковките в някой магазин
1
Надя
11.09.2013 | 16:52
Да си призная за пръв път чувам.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...