Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Световен пътеводител на подправките I

по статията работи: | 12 ноември 2013 Прочитания: 1385
Започваме с малките бурканчета, пълни с ароматни сухи подправки
Световен пътеводител на подправките I
Източник: Photl

Без подправки, кулинарията не би оцеляла, а храната би се превърнала просто в условност на живота.

 

Благодарение на глобализацията обаче наблюдаваме нарастващ интерес към подправките на другите земи. И, някак, постепенно, те стават "наши".

 

Предагаме ви един подробен пътеводител на най-популярните подправки, които се откриват върху рафтовете на необятната световна кухня.

 

Започваме със симпатичните малки бурканчета, пълни с ароматни сухи подправки...

 

Асафетида. В индийската кухня се използва за подобряване на храносмилането. Ароматът е много силен, а вкусът наподобява лучено-чесновия.

 

Бахар. Подправка с уникален аромат, който е близък до този на карамфила, канелата, черния пипер. Може да се използва индивидуално, но в комбинация е по-благодатен.

 

Анато семена. Растение, което е известно с оцветяващите си свойства. Смлените семена се използват широко в мексиканската кухня.

 

Дафинов лист. Идеален за супи и сосове, на които придава неповторим земен аромат.

 

Кимион. Без него, киселото зеле няма да бъде същото!

 

Кардамон. Тази топла, ароматична подправка е често срещата в индийските ястия. Използва се в пекарството, в комбинавия с канела и карамфил.

 

Кайен. Лютият червен пипер, който придава сладка пикантност на супи и сосове.

 

Чиа семена. Сами по себе си, те нямат силен вкус, но са чудесна добавка към смутита и зърнени закуски и присъстват в кухнята на всеки вегетарианец или веган.

 

Канела. Подправка, която е отлично позната в цял свят. Има ли нужда да я описваме?

 

Карамфил. Сладка и стопляща сетивата подправка. Основно се използва в десерти и чайове, понякога и в сосове към месо.

 

Кориандър. Подправка с богат аромат, познат на много национални кухни. Прилага се широко в Индия.

 

Копър семена. Леко сладки и идеални за овкусяване на месни ястия. На някои места хората ги дъвчат с цел освежаване на дъха и подобряване на храносмилането.

 

Сминдух. Въпреки че ароматът, който се отделя по време на готвене, е сладък, вкусът му е по-скоро горчив, като на прегоряла захар. Използва се в кухните на страните от Близкия Изток, както и в Индия.

 

Чесън на прах. Прави се от сухи чеснови скилидки. Използва се в рецепти, за които пресният чесън е прекалено наситен.

 

Зрънца от рая. Познат като заместител на черния пипер, с аромат между цитрус, кардамон и пипер.

 

Махлеб. Прави се от костилките на вид черешово дърво и се използва в пекарството на страните от Близкия Изток.

 

Индийско орехче. Сладко-лютива подправка, която е незаменима в много рецепти.

 

Хранителна мая. Задължителна за вегани и вегетарианци. Може да се използва вместо сирене.

 

Риган. Широко разпространен навсякъде по света. Свежият му аромат и отличителен, ненатрапчив вкус, го правят чудесен в сосове, супи, салати...

 

Червен пипер. Подправка с широко приложение. Може да се използва и като оцветител.

 

Розмарин. Силен, свеж, вечнозелен аромат. Чудесен към картофи, риба, фасул...

 

Шафран. Подправка с цветен аромат и наситен жълто-оранжев цвят.

 

Градински чай. С аромат, по-наситен от този на розмарина. Напомня на евкалипт.

 

Сумак. Кухнята на Близкия Изток не може без тази подправка. Идеална към месо и маринати.

 

Куркума. Нежен, дървесен аромат. Често се използва като естествен оцветител.

 

Мащерка. Става за всичко!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...