Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Свинска мас - по-полезна от хидрогенираното растително масло

по статията работи: | 02 януари 2018 Прочитания: 13028 1
Маста не съдържа вредните трансмазнини
Свинска мас - по-полезна от хидрогенираното растително масло
Източник: Thinkstock/Guliver

Голяма част от вас, вероятно, ще се съгласят, че когато чуем "готвене със свинска мас" или когато видим рецепта с мас, сме способни да се откажем от приготвянето й.

 

А причината се крие в това, че имаме натрапчивото усещане, че маста се "лепи" директно на най-желаните места от тялото ни.

 

За тези, които имат това усещане и отказват да вкусят всичко, приготвено със свинска мас, сме синтезирали няколко факта, които ще разбият мнението, че маста ни "угоява". Но преди това малко повече затова как се добива маста и за какво се използва в кухнята.

 

Този вид мазнина може да се извлече от всяка част на тялото на прасенцето, където има по-голям слой мастна тъкан. Местата, в които се е концентрирала повече мазнина (т.нар. лой), са около бъбреците и пространството в стомашната кухина.

 

На 2-ро място идва мастната тъкан или подкожната мазнина под гърба на прасенцето. Това са местата от тялото му, от които може да се направи най-хубавата мас.

 

И обратно – най-ниска концентрация на мазнина има в булото, обграждащо хранителните органи. Въпреки това, то се използва за увиване на сухи меса при печене. Така те стават по-сочни и вкусни.

 

Най-честата форма, в която се среща маста, е твърда. Трябва да се съхранява на студено място, защото това ще я предпази от гранясване.

 

В кулинарията, свинска мас може да замести достойно почти нявсякъде кравето масло. Знаете, че у нас маста се употребява широко и в народната медицина. Срещат се и интересни маски и разкрасителни процедури, с основна съставка свинската мас.

 

Може би се досетихте вече, четейки за маста, че бабите на село много успешно й намираха приложение в направата на домашен сапун и вероятно все още се среща тази практика.

 

Казват, че едно ястие, приготвено със свинска мас, придобива различен и определено много по-добър вкус. Твърдата мас се използва в ястия с кисело зеле, капама и сладкиши (доста усилено).

 

Но течната форма на свинската мас също е подходяща за готвене. В нея могат да се задушават зеленчуци например.

 

Наскоро един приятел ми сподели, че най-вкусните пържени картофки, които някога е опитвал, са именно такива, приготвени в свинска мас.

 

Стана дума вече за здравословната страна на свинската мас. Когато се прави по промишлен начин, маста се хидрогенира, за да се повиши издръжливостта й на стайна температура. Но този процес не трябва да се бърка с частичното хидрогениране на растително масло, което всъщност го прави вредно, чрез създаването на трансмазнини в него. През годините маста е останала на заден план в кулинарията, заради холестерола, който се съдържа в нея. Но все пак количеството му е по-ниско, сравнено с количеството му в същия грамаж краве масло.

 

Ето защо, ако имате възможност да се сдобиете с домашно приготвена свинска мас, не се колебайте. Определено е по-добрият вариант от тази, която се продава в търговската мрежа.

 

Българският народ познава и една много любима форма на маста – пръжките.

 

Прилагаме и една таблица, от която можете да се информирате за стойностите на най-популярните видове мазнина, използвана в готвенето.

 

 Таблица: Wikipedia

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Silviq Milenova
02.01.2014 | 15:16
така е, не е вредна определено! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !