Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сибирският лук - подправката на Европа и Азия

по статията работи: | Прочитания: 2556
Която датира от далечни времена
Сибирският лук - подправката на Европа и Азия
Източник: Thinkstock / Guliver

Сибирският лук не е толкова познат на широката аудитория. Това е причината днес да му обърнем по-специално внимание. Обичаме лук и нямаме нищо против още един вид. Той, разбира се не е никак нов, но отскоро му се обръща необходимото внимание. Запознайте се и вие с него.

 

Allium schoenoprasum, или казано на български – сибирският лук, е луковично тревисто многогодишно растение. Той достига от 25-30 до 45-50 см. височина. Този вид лук се отглежда предимно в Европа и Азия и най-често се използва като подправка за различни видове ястия.

 

Сибирският лук има по-мек вкус от обикновения лук, пресния или чесновия. И все пак, ако трябва да оприличим вкуса му на някой от изброените, съвсем спокойно може да се каже, че си прилича с пресния лук.
 

Сибирският лук се употребява най-много в суров вариант. С него се подправят различни видове салати, ястия с яйца и печени картофи. В Азия лукът се използва повече в японската кухня. В китайската почти не се добавя в ястията.

Как да си отгледаме сибирски лук?

 

Отводняващата се почва е най-подходяща за отглеждане на сибирски лук. Тя трябва да бъде богата на органични вещества и да е изложена на много слънце.

 

За да покълнат семената на сибирския лук, е нужна температура около 15-20 градуса. Необходима е и много влага. В страните с по-студен климат може да се засее и на закрито или пък да се разсади по-късно. След най-малко 4 седмици младите кълнове би трябвало да са готови за разсаждане навън.

 

Ако искате обаче по-лесен начин, трябва да знаете, че има такъв. Просто трябва да се извади достатъчно голяма туфа, да се отдели масата от по-малките луковици и да се засади отново. Препоръчително е тази практика да се повтаря поне на 2-3 години.

 

Интересни факти за сибирския лук

 

За първи път сибитският лук се споменава в документи на древните китайци от 3000 г. пр.н.е.

 

Римляните вярвали в това, че лукът има способността да облекчава болката, появила се в следствие на слънчево изгаряне, както и болките в гърлото. Те вярвали също, че консумацията на сибирски лук вдига кръвното налягане и действа като пикочогонно средство.

 

Старите цигани пък използвали сибирския лук при гадаене.

 

Някои хора вярват, че сноповете сушен сибирски лук, наредени около къщата, отблъскват болесъите и злините.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D