От днес настъпва началото на месеците с буквичката "р" в тях. Но освен че предвещават по-студени есенни дни, те ни носят и много вкуски плодове.
И измежду видовете грозде, абсолютно типични за това време, ние ще обърнем внимание на един друг плод – сливите.
Те са сладки, изключително вкусни и намират приложение в най-разнообразни рецепти. От тях можем да си приготвим компот, сладко и много различни сладкиши. Също така можем и да си ги изсушим и да ги използваме за различни ястия с месо.
Освен многото приложения, които имат, сините сливи ни радват и с много полезни свойства и позитивни за организма ни качества. Те имат завидно количество здравословни съставки.
Сливите съдържат изключително много, и все силни, антиоксиданти. Учени от тексаски университет установили, че една слива съдържа антиоксиданти, колкото двайсетина боровинки. Това означава, че сливите са чудесни за борба с производството на свободни радикали, увреждащи клетките в организма и водещи до ракови заболявания.
Учени смятат, че сините сливи подпомагат костната система. Честата им консумация, дори и в сушен вид, е сред най-добрите средства срещу остеопорозата.
Тези факти ни показват само едно – колкото повече сливи си похапваме, толкова по-добре е това за нашия организъм. А и за вкусовите ни рецептори, тъй като непцето усеща уникалния им вкус, под каквато и форма да са те.
Сладка от сини сливи
Топчета със сини сливи и фурми
Сладкиш със сладко от сини сливи
Сладкиш със сини сливи и извара
Сладкиши със сини сливи
Сладкото от сини сливи на мама
Мармалад от сини сливи и ябълки
Основни ястия със сини сливи
Попски заек - със сушени сини сливи
Постни сърми с кисело зеле - със сушени сини сливи