Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Скаморца - поредното италианско сирене

по статията работи: | Прочитания: 3654
Братовчедка на моцарелата
Скаморца - поредното италианско сирене
Източник: Уикипедия

Скаморцата е италианско меко сирене, произвеждано от краве мляко и изключително популярно и обичано в Италия. 

 

Прави се на територията на цялата страна, но най-вече в южните райони - Пулия и Кампания. 

 

Има симпатична крушовидна форма. Това се дължи на начина на приготвяне. След като е готово, то трябва да се изсуши - прилича на къргла топчица, която се завързва от единия край (около 1/3 от топката) и се окача да виси някъде. 

 

 

Така се чака да изсъхне, което отнема известно време. През този период гравитацията си казва думата и кръглата бомбичка се превръща в крушовидно изкушение.


Скаморцата е първи братовчед на моцарелата - успешно се заместват едно с друго както в суров вариант, така и в различни рецепти.


Маслеността на скаморцата е 44%. Обикновено бомбичките са с големина 10-15 см диаметър в широката си част и също толкова дължина. На размери достигат от 0,5 до 2 кг.

 

След като е готова скаморцата, тя има приятен бял вид. Със съвсем тънка и много гладка коричка. Сиренето може да се опуши - тогава придобива приятен бадемов цвят.


Всъщност пушената скаморца е много по-предпочитана - това се дължи на силно изразеният вкус на сиренето с леко пушен нюанс и привкус на ядки. 


31951

youtube.com


На снимката ясно се вижда разликата в цвета между пушената и натуралната скаморца. Пушената скаморца е известна като Скаморца Афумикате. 


Скаморцата успешно се съчетава с прошути и бели вина. Вината, които и подхождат, трябва да са леки и свежи. За бялата скаморца - Траминер, Пино Блан.

 

Пушената скаморца има по-силно изразени вкусови качества, затова можем да ви насочим към Шардоне или Пино Ноар. 


Припомнете си как да съчетаем сирената с вино.



31950

youtube.com



Скаморцата е неповторимо сирене, от което не бива да се лишавате, нищо че името му звучи леко странно. Опушеният аромат ще ви хареса, а и това е чудесна добавка към почти всяко ястие.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешки филенца с броколи
    20 мин.
  • Крем супа от тиквички
    20 мин.
  • Крем с череши
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Ядете ли фаст фууд?
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D