Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сладка пита с праскови

Сладка пита с праскови
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Нова Година
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    В купичка сипете 100 мл от прясното мляко (леко затоплено) с 1 с.л. от захарта и в него разтворете маята. Оставете на топло, докато шупне.

  • 2

    Брашното пресейте, напавете кладенче и в него сложете яйцата, оцета, солта, разтопеното масло и меда. Размесете с ръце, като постепенно сипвате от шупналата мая, след което постепенно добавяйте и от прясното мляко, като замесвате до получаване на еластична, хомогенна топка тесто. 

  • 3

    Покрийте готовата тесто с влажна, чиста кърпа и оставете на топло място за 1 час, докато втаса и удвои обема си.

  • 4

    *Количествата на брашното и млякото са ориентировъчни, ако е необходимо при замесването добавете още брашно или мляко до получаване на меко и гладко тесто. 

  • 5

    През това време подгответе прасковите от компота, като ги отцедите, след това нарежете на полумесеци и ги оставете върху домакинска хартия да се подсушат от сока.

  • 6

    Готовото тесто разделете на две половини, едната разточете в кръг с диаметъра на тавата, в която ще печете. Поставете готовата кора на дъното в намазнената тава.

  • 7

    Другата половина разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чашка отрежете кръгове. Готовите кръгчета започнете да редите в тавата върху тестената основа, под наклон, като ги редувате с парченца праскови, които леко да се застъпват. 

  • 8

    Ако получените кръгчета не са ви достатъчни за оформянето на питата, съберете изрезките от тестото, омесете отново, разточете пак и отрежете още кръгове. А ако не са ви необходими повече, съберете изрезките на тесто и поставете в плик, който сложете във фризера, за да използвате за друга рецепта.

  • 9

    Намажете питата с разбит жълтък и оставете отново за 30 мин да втаса.

  • 10

    Печете във фурна на 170 С около 1 час до получаване на златист цвят. Накрая поръсете с пудра захар.

продукти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...