Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сладкиш "Ябълкова градина"

Сладкиш "Ябълкова градина"
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Замесва се маслено тесто, като брашното се пресява, добавя се 1 яйце, захарта (100гр) и маслото, разрязано на малки кубчета.

  • 2

    Започва се месене с ръце до пълното усвояване на маслото, получават се маслени трохи. Маслото от топлината на ръцете поомеква, след което се добавя 1 с.л. от млякото, омесва се добре и се добавя и другата лъжица мляко.

  • 3

    Накрая се получава лепкаво маслено тесто, покрива се с опаковачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минъти.

  • 4

    През това време се приготвя кремът, като останалите 4 яйца се разбиват със захарта (150гр), с помощта на бъркалка. Добавя се настъргана кора от портокала, след което се редуват част от сметаната и част от пудинга до пълното им поемане, като се разбърква, за да не се получат грудки от пудинговия прах. Получава се кремообразна смес с гъстотата на палачинково тесто.

  • 5

    Ябълките се почистват и издълбават, от горната и долната страна в средата се правят дупки и се издълбават, за да се отстранят семките. След това се обелват и се намазват обилно със сока от портокала, за да не потъмнеят.

  • 6

    Охладеното тесто се разточва в кръг, малко по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще се пече, за да може да покрие и част от страните. 

  • 7

    Разточването е най добре да се прави, като тестото се сложи между опъковачно фолио или в найлонов плик ,защото иначе залепва.

  • 8

    Кръгла форма с падащ ринг (диаметър 26см) се намаслява и в нея се слага кората тесто, с ръце се притиска и се оформят отстрани борд висок около 2-3 см. Поставят се ябълките и се изсипва върху тях сметановата смес, като се пълнят и самите ябълки. Възможно е сместа да покрие над направения тестен борд по страниците. Това ще допринесе за допълнителна височина на сладкиша при изпичане.

  • 9

    Пече се на 170 градуса за 60 минути, след което се оставя да се охлади. Оотстранява се ринга от формата и се поръсва по желание с пудра захар.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...