Динята се изчиства от семките и се нарязва на кубчета. На кората от динята се маха зелената част, да остане бялата.
Всичко, заедно и кората и сърцевината на динята, се слага да се кипне за около 3 до 5 минути, след което водата се изхвърля и пак се слага студена вода, отново да заври от 3 до 5 минути. Така трябва да кипва 3 пъти.
През това време се прави сиропа, като в 1 литър вода се слага не повече от 1 кг захар, след което в сиропа се добавят динята и корите и хубаво се разбърква.
Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за една нощ. (Ако нямате време, може и без да се прибира и направо да се вари.)
Слага се есенцията ром или индрише + лимонената киселина и се чака да се сгъсти сиропа. Динените кори започват да стават леко прозрачни.
Захарта е на вкус. Ние хапваме доста сладко и затова слагам повече захар.
Като всичко се свари, се оставя да изстине и се разпределя в бурканчета. Варят се за около от 5 минути и сладкото е готово за зимата.