Прекрасно знаем, че най-добрият вариант е да се хапват свежи плодове.
Но през зимата това не е толкова лесна задача (по разбираеми причини), затова какво правим – затваряме си сладка. А и няма нищо по-вкусно от закуска с препечена филийка с масло и сладко.
Днес ще ви предложим да направите сладко от ябълки. Ние сме му големи почитатели, а предполагаме и вие.
Освен филийката, сладкото може да направи всеки сладкиш още по-вкусен, палачинките стават наистина много апетитни, пълни със сладко от ябълки и поръсена с малко канела, а защо не и сервирано като гарнитура на свинско месо.
Вариантите са наистина много и всичките не са за изпускане, да си го кажем направо :)
И така ето какво ни трябва за ябълковото сладко.
1 чаша захар
1.5 кг ябълки
1 шушулка ванилия
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3 с.л. вода
По желание: канела, карамфил или джинджифил за овкусяване
Начин на приготвяне:
Сложете захарта и 3 с.л. вода на котлона в голям съд. Оставете да заври водата, а междувременно бъркайте, за да се разтвори захарта. Трябва да се получи тъмен карамел.
След това сложете ябълките, обелени и нарязани на малки парчета заедно с вътрешността на ванилията. Част от захарта може да се захароса, но няма проблем, ще се разтвори отново.
Сега е моментът да добавите канела, карамфил или джинджифил, ако желаете.
Намалете силата на котлона и отново разбърквайте, за да се покрият ябълките с карамела и да се разтвори самият той, ако има захаросани части.
Продължете готвенето, докато ябълките не омекнат напълно. Почти цялата течност трябва да се изпари, отнема около 20-25 минути. Добавете лимонов сок и разбърквайте.
Сложете сладкото в добре измити бурканчета. Затворете и съхранявайте на студено.
Това е една много лесна рецепта за сладко. Препоръчваме ви я горещо.