Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Содата помага за гладко белене на яйца

по статията работи: | 07 юли 2014 Прочитания: 4780 3
За да не остане половината белтък по черупката
Содата помага за гладко белене на яйца
Източник: morguefile.com

Всеки е попадал на яйце, което се бели твърде трудно.

 

Понякога може дори да е вбесяващо половината от белтъка да остане по черупката.

 

Особено в случаите, в които искате да имате гладки половинки твърдо сварени яйца, които да превърнете в чудно предястие.

 

Например в най-вкусните фаршировани яйца.

 

Проблемът може да се крие във вида яйца, които купуваме. Специалистите съветват това да се яйца от свободни и щастливи кокошки.

 

Но, понякога, е трудно да си ги набавим, затова е добре да знаем трик, който да се справя с обелването на всяко яйце.

 

И ключът се крие в содата за хляб. От една страна е добре да хапваме възможно най-пресни яйца, но колкото е по-прясно яйцето, толкова по-трудно се бели черупката му.

 

Причината е в албумина, или белтъка. Той е добре залепнал за черупката при пресните яйца.

 

Едно сварено яйце във вода със сода за хляб се бели по-лесно, тъй като содата помага за отделянето на белтъка още докато е в яйцето.

 

Ето и още един начин да обелим твърдо сварено яйце, за експериментатори.

 

Това, което трябва да направите, е да сложите една лъжичка сода във водата, в която ще варите яйцата. Оставете да заври водата и сложете яйцата.

 

След като са сварени до желаната степен, ги махнете от котлона и оставете да се охладят.

 

Няма да имате никакъв проблем с беленето на яйцата и ще можете да ги превърнете в апетитно предястие.

 

Дори да ги сервирате просто за закуска, определено ще имат много по-апетитен вид, ако белтъците са гладки и цели, а не наранени от трудното белене.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 265 гласa
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Ognyana
25.05.2015 | 11:34
Е как сода,нали докато яйцата се сварят,водата със содата ще залее цялата печка ???
2
Гергана Минчева
07.07.2014 | 20:44
Много полезна информация
1
Люта чушка
07.07.2014 | 20:18
Не знаех , но тя содата за много неща помага
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !