Всеки е попадал на яйце, което се бели твърде трудно.
Понякога може дори да е вбесяващо половината от белтъка да остане по черупката.
Особено в случаите, в които искате да имате гладки половинки твърдо сварени яйца, които да превърнете в чудно предястие.
Например в най-вкусните фаршировани яйца.
Проблемът може да се крие във вида яйца, които купуваме. Специалистите съветват това да се яйца от свободни и щастливи кокошки.
Но, понякога, е трудно да си ги набавим, затова е добре да знаем трик, който да се справя с обелването на всяко яйце.
И ключът се крие в содата за хляб. От една страна е добре да хапваме възможно най-пресни яйца, но колкото е по-прясно яйцето, толкова по-трудно се бели черупката му.
Причината е в албумина, или белтъка. Той е добре залепнал за черупката при пресните яйца.
Едно сварено яйце във вода със сода за хляб се бели по-лесно, тъй като содата помага за отделянето на белтъка още докато е в яйцето.
Ето и още един начин да обелим твърдо сварено яйце, за експериментатори.
Това, което трябва да направите, е да сложите една лъжичка сода във водата, в която ще варите яйцата. Оставете да заври водата и сложете яйцата.
След като са сварени до желаната степен, ги махнете от котлона и оставете да се охладят.
Няма да имате никакъв проблем с беленето на яйцата и ще можете да ги превърнете в апетитно предястие.
Дори да ги сервирате просто за закуска, определено ще имат много по-апетитен вид, ако белтъците са гладки и цели, а не наранени от трудното белене.