Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Соев лецитин - произход, употреба, последствия

по статията работи: | Прочитания: 18456
Съставката присъства във всяка пакетирана храна
Соев лецитин - произход, употреба, последствия
Източник: Thinkstock / Guliver

Хората все по-често започват да обръщат по-голямо внимание на това, с което се хранят. Поради тази причина, повече внимание се обръща и на надписите по етикетите.


Но вероятно малцина успяват да разберат какво точно пише, тъй като етикетът прилича повече на химична таблица, отколкото на описание.

 

Преди време ви запознахме с опасните оцветители, а сега ще ви дадем яснота по въпроса със съставката соев лецитин.

 

Какво точно е соев лецитин?

 

Оказва е, че това е веществото, което всекидневно поглъщаме с всякакви пакетирани храни, предимно сладки. Почти всички десертчета, шоколади и кексчета съдържат соев лецитин. Като цяло, хранителната индустрия, и в частност пакетажите, употребяват в големи количества от съставката. Тя е евтина, поддържа продукта за по-дълго време, и също така се определя като ГМО, с голяма опасност за организма.

 

Свойството на лецитина е да задържи смесени водата и мазнините. По този начин запазва продуктите по-дълго време и срокът има на годност се увеличава значително. Например, обработени по този начин, сладките изделия се запазват повече време, тъй като какаовото масло и шоколадът остават смесени и не се отделят едно от друго.

 

Соевият лецитин във времето

 

Лецитинът (Е322) е субстанция с естествен растителен произход, която се характеризира със силни повърхностно-активни свойства. Името на добавката идва от гръцкия език и означава "яйчен жълтък" ("лекитос"), поради факта, че именно в него се съдържа най-много лецитин. Названието му е дадено през 1805 година от френския учен Морис Гоблей, който открива веществото.

 

В производствената сфера, лецитинът се получава от промишлени отпадъци, соево масло и други продукти от соя. До 1939 година съставката се е смятала за отделен продукт и се е изхвърляла. След това, обаче, са открити множество начини да бъде използвана в хранително-вкусовата промишленост.

 

Причини да отбягваме соевия лицетин

 

На първо място, трябва да знаем, че ГМО, което е потенциална заплаха за организма на човек, има доста голямо приложение в соевия лецитин. Соята, в 2/3 от случаите, е с ГМО произход. Освен това, соята съдържа изофлавоноиди и токсини, които причиняват проблеми с щитовидната жлеза, влияят на менструалния цикъл и образуват хормонален дисбаланс.

 

Соята е снабдена и с фитична киселина, която може да блокира абсорбирнето на важни за организма минерали – желязо, магнезий, калций, цинк и мед.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бързо телешко чили
    20 мин.
  • Домашни бонбони с фурми и кокос
    30 мин.
  • Хумус от зелен боб
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...