Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Солена Сланина (Сопот)

Солена Сланина (Сопот)
Източник: Wikimedia Commons
Добави в Моят Кулинар
Националност:българска кухня
Сезон:зима
Кулинар:
Рейтинг: 1
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Избира се най-крехката сланина откъм гърба. Нарязва се на парчета, широки до 10 см и дълги 25-30 см.

  • 2

    Натриват със сол и се нареждат плътно едно до друго надолу с кожата в сандъче, чието дъно е покрито с пласт сол, дебел 3 мм, а страните му са обвити в пергаментова хартия.

  • 3

    Всеки ред се посипва обилно със сол.

  • 4

    Най-горният ред се посипва с пласт сол, дебел около 5 см и се покрива с пергаментова хартия.

  • 5

    Сандъчето се затваря и след 20 дни сланината е готова. Сланината може да се осоли и като се залее с гъста саламура (на 1 л вода - 300 г сол). Изолирана по този начин от въздуха, тя издържа 6-7 месеца.

продукти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D