Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сол от рибени кости?

по статията работи: | 06 февруари 2013 Прочитания: 1408 1
Създателката на тази сол твърди, че е сух вариант на рибения сос
Сол от рибени кости?
Източник: morgueFile

Рибеният сос има широко приложение в азиатската кухня. Въпреки че дори самата мисъл за него може да се стори като лоша шега на мнозина, много хора го използват в овкусяването и на най-изтънчените ястия.

 

Както пишат приятелите ни от Fitwell.bg, сами по себе си, миризмата и вкусът на рибения сос също не действат особено окуражаващо. Човек трябва да намери сили и да подправи блюдото с тях, за да разбере истинския им смисъл. А той наистина е дълбок и си заслужава първоначалния стрес, повярвайте ми.

 

Именно това ме кара да споделя с вас и настоящия съвет, който при други обстоятелства бих игнорирал. Неговата авторка твърди, че това тук е сухата разновидност на рибения сос. Иначе казано, рибена сол, дами и господа, или още един начин да не изхвърляме храна в кофата.

 

За направата й ще са ви необходими остатъчни кости от сьомга и известна доза търпение и оптимизъм. Най-добре е костите да са отделени преди термичната обработка на рибата, но вярвам, че и тези в чинията ви ще свършат работа.

 

С помощта на вряща вода отделете остатъчното месо от тях и ги оставете за няколко дни, докато изсъхнат напълно. След това ги смелете възможно най-фино в кафемелачката или в мелничка за подправки*. Съчетайте в пропорция 1:1 с трапезна сол и ръсете на воля. Подходящи съчетания биха били не само задушени зеленчуци, но и готово свинско или пилешко месо.

 

Предвид минералното съдържание на костите, можете да разчитате, че тази сол ще е особено богата на калций, а авторката твърди, че в нея има и омега-3. Аз лично не бих ви посъветвал да разчитате твърде много на последното, тъй като рибените кости по принцип са с ниско съдържание на мазнини, а температурната обработка и сушенето допълнително намаляват шансовете за оцеляване на нестабилните полиненаситени мастни киселини.

 

Вижте видеото във Fitwell.bg, където ви очаква още много любопитна информация!

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
06.02.2013 | 17:28
бррр! Но все пак, все от някъде идват идеите! ;))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !