Основните традиционни ястия в еритрейската кухня са tsebhis (яхнии), сервирани с injera (тънка питка) и hilbet (паста приготвена от бобови растения, основно леща и боб).
В страната се наблюдават големи регионални различия по отношение на храната.
В планинските райони основното ястие е injera, която се приготвя от пшеница, теф, ечемик, царевица, сорго или комбинация от тях.
В равнинните части предпочитат akelet – подобно на каша ястие приготвено от пшенично брашно.
Характерни за етиопската кухня са зеленчуковите и месни ястия и гарнитури, приготвени под формата на много гъста яхния и сервирани върху injera.
В традиционната етиопска кухня не се използват свинско месо и ракообразни, тъй като консумирането им е забранено от исляма, юдаизма и етиопската ортодоксална християнска вяра.
В сомалийската кухня има големи регионални различия, като самата кухня е смес от различни кулинарни влияния.
Все пак, общото между всички региони е, че ястията са halal (приготвени според мюсюлманските традиции) и, като такива, в тях не присъства свинско месо и не се сервира алкохол.
Като основно ястие се сервира ориз, овкусен с кимион, кардамон, карамфил, канела, градински чай и др.