Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сорго - от семейство Житни

по статията работи: | Прочитания: 2867 1
Близко до просото, соргото се е използвало за храна на животните
Сорго - от семейство Житни
Източник: Wikimedia Commons

Соргото е култура от семейството на просото. Именно поради тази причина древните са го използвали само за храна на животните.

 

Като казваме древни, имаме предвид много дълга употреба на сорго – около 3000-та година пр. н. е. Но след установяването на полезните свойства на соргото за човешкия организъм, растението започва да се отглежда много усилено и като храна за човеците.

 

В сравнение с ориза и пшеницата, соргото има много по-голямо съдържание на калций. Освен него, желязо, протеини и фибри. Последните открития показват, че растението е много полезно за дейността на сърцето. Това се дължи на наличието на антиоксиданти, в сравнително големи количества, представляващи полифенолни съединения.

 

Нивата на холестерол в кръвта също се влияят положително при консумация на сорго. Самото сорго не съдържа глутен. Съществува и нов хибриден сорт на на зърнената култура, който се използва за направа на безглутенови храни, за хора, страдащи от глутенова непоносимост.

 

Наличието на брашно от сорго в тестото го прави лепкаво и еластично. А от него можете да направите вкусен хляб, палачинки, блат за пица, каша с овесени ядки, предястия. Полето на интерпретация е широко. Брашно от сорго понякога се добавя към състава на други видове, за да се подсили тяхната хранителна стойност.

 

Преимуществото на зърнената култура не е просто въпрос на здравословен начин на живот, а и от екологична гледна точка. Соргото по природа е растение, което издържа на висока температура и е много плодородно, и то с минимално количество вода.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Anna Vasileva
05.11.2013 | 15:03
Е това за сефте го виждам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D