Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сос Песто

по статията работи: | Прочитания: 10451 2
Вкусът на Италия затворен в бурканче
Сос Песто
Източник: Thinkstock / Guliver

Думата "песто" идва от италианското "pestare” - счуквам, смачквам, правя на паста. Ароматният сос произхожда от областта Лигурия, Северна Италия, по-точно Генуа. От там произлиза и името му "Pesto alla Genovese" - буквално "Песто по Генуански".

 

Пестото се състои от няколко основни съставки – босилек, зехтин, чесън и твърдо сирене. Традиционното приготвяне на соса, изисква съставките да се счукат в керамично или дървено хаванче.

 

Предшественик на пестото е вид паста, наречена "моретум", която е приготвяна от древните римляни. По-късно, когато босилекът става широко разпространен в Италия, местните адаптират рецептата.

 

За първи път сегашният вид на рецептата за песто е спомената през 1837 година от Джовани Батиста Рато в книгата му "La Cuciniera Genovese”. В Северна Америка, апетитният зелен сос става известен много по-късно, едва през 80-те и 90-те години на 20 век.

 

 

Пестото е незаменима част от италианската кухня, а разпространението на рецептата в цял свят се дължи на неговата мултифункционалност. Сосът може да бъде сервиран с различни видове паста и спагети, тестени изделия, дресинг за салати, като подправка за месо и риба или просто върху препечени филии.

 

Освен, че притежава вълшебен и запомнящ се вкус, пестото е и много здравословно, особено ако се приготвя в домашни условия. Разберете как да си направите вкусно и полезно домашно песто, тук.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Svetlana Kotis
13.07.2015 | 23:46
Няма само един вид песто обаче, а това за което сте написали е просто най-разпространения вид. Има много, много видове песто от най-различните региони в Италия и са не по малко вкусни от най-популярното Песто Дженовезе. Италианците обичат през лятото да пийват по чаша хубаво вино с хубав хляб и някой от многобройните им видове песта и патета ( пастети).
1
Emnuella
28.08.2013 | 15:21
Вкусът на Италия затворен в бурканче-много вкусно звучи.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!