Когато виждате свеж спанак да се подава от всяка втора сергия на пазара, едно е сигурно. Пролетта започва да излиза от контура на мечтите, а менюто се разнообразява и освежава с всеки изминал ден.
Защо именно спанак? Зеленият герой е сред продуктите, които са еднакво вкусни и в ястия, и в суров вид (салата).
Припомняме ви, че, според някои изследвания, колкото по-ярки и живи изглеждат листата му, толкова повече витамин С съдържат. Затова учените съветват да търсите по-свежи и наситени листа.
След като веднъж сте се сдобили с поне килограм спанак, следва въпросът какво да си приготвите с него.
Най-бързата и вкусна рецепта за любителите на пролетните гозби е спанак с яйца, приготвен на тиган, под капак. Необходими са ви също няколко стръка пресен кромид лук, 4-5 яйца, 1 с.л. зехтин и съвсем малко морска/хималайска сол.
Спанакът няма нужда от много сол, тъй като вкусът му е достатъчно наситен. След термична обработка пък е още по-плътен и осезаем.
Ако към спанака с яйца има и купа таратор, поръсен с много свеж копър, удоволствието за сетивата става абсолютно.
Приготвянето на тази „пролетна манджа“ няма да ви отнеме повече от 20 минути, а стомахът ви ще бъде истински щастлив. Имайте предвид, че вкусът й зависи и от качеството на яйцата.
Съществува вероятността да не обичате яйца. Тогава какво? Пригответе си също толкова бърза, лесна и вкусна салата. Ще ви трябват няколко вкусни чери доматчета, лимон/ лайм/ оцет балсамико, зехтин, съвсем малко морска сол, магданоз. Салата е изключително лека, ароматна и полезна.
Спаначената салата има и далеч по-екзотични алтернативи.
Друга лесна и полезна спаначена вкусотия е запечен спанак с ориз. Ако искате да внесете нов живот в тази класическа рецепта, експериментирайте с различните видове ориз, които има на пазара.
Спаначеното руло на Люба Грънчарова пък е за почитателите на по-нестандартните рецепти. Спанакът може да участва и в супа, и в пюре, и в сос за паста.
Може да го включвате в приготвянето на баници и питки, като алтернатива на зимния праз.