Американският институт за изследване на ракови заболявания е направил един списък с храни, които предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания.
Ние сме говорили за техните ползи под една или друга форма, но нека си направи едно обобщение, за да затвърдим знанието.
Ще ви предложим информация, наситена с понятия на различни вещества и елементи. Не е толкова съществено да запомним имената им. Тази информация е за по-любозманателните ни читатели. Разбира се, най-важното тук е да запомним храните, които съдържат тези така важни елементи. И след това да ги включваме в храненето си възможно най-често.
Каретоноиди (ликопен, лутеин, зеаксантин) – съдържат се най-много в моркови, домати, диня, зеленолистни и кайсии. Предпазват зрението, сърцето, рак на простата, дебелото черво, белите дробове и гърдата.
Диалил и дисулфиди – всички видове лук и чесън. Предпазват сърцето и простата от рак.
Флавоноиди – чай, кафе, ситруси. Намаляват риска от рак на устната кухина, гърлото и томаха.
Индоли – броколи, карфиол, зеле, корени от брюкселско зеле. Предпазват от рак на гърдата, засилват паметта, намаляват риска от сърдечносъдови болести.
Изофлавоноиди – соеви зърна (тофу уи соево мляко). Превенция на рака на простата.
Феноли – горски плодове, ябълки, пълнозърнести храни, ядки. Освен превенция на рака, се борят и с високия холестерол.
Полифеноли – зелен чай, грозде и вино. Предпазват сърцето от различни заболявания.
Сапонини – бобови култури. Наламяват нивата на лошия холестерол.
Предлагамев и да си припомните и една интересна информация за връзката между гените и храната.
Информацията за тази статия е взета от prevention.com