Средиземноморската диета се свързва с приема на зехтин, маслини, ядки, зеленчуци, плодове и риба и ограничен прием на месо и млечни продукти.
Изследвания от последните години сочеха, че тези храни оказват благоприятно влияние върху когнитивните способности на хората и намаляват риска от болести, свързани с напредването на възрастта, като деменция.
В началото на месеца тези допускания, се превърнаха в научен факт.
Група от изследователи от Медицинския университет в Ексетер са успели официално да представят систематизирани научни разработки, в подкрепа на твърденията, че този хранителния режим е полезен за мозъка и съзнанието.
Резултатите от системата от изследвания са публикувани в "Епидемология".
Изследователският екип анализира 12 изследвания за влиянието на диетата върху мозъка.
В 9 от тях се наблюдава пряка връзка между Средиземноморското хранене и по-добри когнитивни функции, както и намален риск от развитие на болесттта на Алцхаймер.
Припомнете си още благотворното влияние на Средиземноморската диета върху сърцето и кръвоносната система.