Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Срок на годност - спазвате ли го?

по статията работи: | 30 септември 2013 Прочитания: 1424
Или си хапвате всичко, без да следите посочените дати на етикетите
Срок на годност - спазвате ли го?
Източник: Thinkstock/ Guliver

Обръщате ли внимание на етикетите на стоките, които показват срока на годност на дадения продукт?

 

Потребителите са на различни мнения по въпроса с датата, показваща крайния срок за употреба на продукта.

 

Някои са на мнение, че е абсолютно задължително да не се яде храна с изтекъл срок, дори това да е станало преди няколко часа.

 

Други споделят, че не се притесняват от посочената дата и си хапват храната без притеснение.

 

Трета група се обединява около позицията, че е най-сигурно да се използват сетивата ни. Ако един продукт е видимо негоден, т.е. мирише неприятно и е загубил добрата си форма, то тогава наистина не трябва да се консумира.

 

Казваме ви всичко това, по повод на статистики, които излязоха наскоро, относно огромното количество храна, която се изхвърля. Изследванията са проведени на територията на САЩ, където едно 4-членно семейство изхвърля за една година около 2 300 долара, под формата на храна.

 

Причините са: недоядена вечеря; храна, която не е изядена навреме и се е развалила, но голям процент от тази статистика се дължи на изхвърлената храна, заради изтичането на посочения срок на горност на опаковката.

 

Оказва се, че голяма част от тези продукти завършва в кофата с отпадъци, без да го заслужава. Ако у нас изхвърлянето на хранителни продукти у дома не е толкова често срещано, то помислете си за количеството храна, с която се снабдяват ресторантите. Когато се случи да не бъде изразходвана навреме, тя завършва в кофата, без да й е "дошло времето".

 

Дъг Роуч, амбициран търговец, се заема със задачата да намали тези данни. Той защитава тезата, че храната, в повечето случаи, е годна за консумация и след посочения срок на годност.

 

С тезата вероятно ще се съгласят и много хора, ангажирани с проблемите на по-бедните, гладуващи страни. Не е честно, най-просто казано, на фона на гладуващите, да се случва подобно разхищение.

 

Още повече при абсолютно реалната възможност храната да бъде използвана по най-оптималния начин. Роуч планира да отвори ресторант-магазин "Daily Table”, където да се предлагат стоки и храни, направени именно от храната, която току-що е "пресрочила" посочената дата. Това ще се случи с Масачузетс, САЩ.


Напрактика перфектната храна, която би следвало да бъде изхвърлена заради изтеклия срок на гоност, ще бъде превърната във вкусни ястия, които ще се предлагат на примамливи цени, конкуриращи се е тези на т.нар. fast food. Но приликите свършват дотук, защото храната, приготвена в това заведение, ще се състои най-вече от плодове и зеленчуци, които влизат в графата " с току-що изтекъл срок".

 


Идеята наистина е добра. Стига храната да е напълно годна за консумация, няма причина да бъде изхвърляна.


Трябва да се замислим за тези факти. Всички искат да се хранят с качествена и доколкото е възможно не химикализирана храна, но ресурсите на планетата се топят, а хората не стават по-толерантни към нея.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!