Ще ви запознаем с една рецепта, която, предполагаме, ще предизвика смущение у някои, а за други ще се окаже любим специалитет. Става дума за стек Тартар.
Основата на ястието се състои от смляно телешко месо. На някои места стек тартар може да се срещне, приготвено и с конско месо. Сервира се с лук, каперси и подправки, като прясно смлян черен пипер и сос Уорчестър.
Каймата се омесва с яйчени жълтъци, но за да бъде по-атрактивно поднесен стекът тартар, се слага още един жълтък в средата на всеки стек, наподобявайки гнездо.
Най-често предлаганата гарнитура със стек тартар са пържени картофки и препечени филийки от ръжен хляб.
Сигурно се усетихте, че каймата в стека тартар, е сурова. Именно затова в началото изказахме предположение, че рецептата ще предизвика противоречиви реакции. Но в света на кулинарията трябва да очакваме всичко, нали така. Понякога понятието "тартар" се използва за генерализиране на други сурови месни или рибни ястия.
Във Франция се предлага и един малко по-приемлив, за противниците на суровите ястия с месо, вариант на стек тартар. Стекът е леко запечен от едната страна.
Името на ястието е съкратен вариант от цялото наименование "стек а ла тартар" или "стек, сервиран със сос тартар". Това е било популярен специалитет през 19 и началото на 20 век.
Ястието, такова каквото го познаваме днес, е сервирано за първи път във френски ресторант, някъде през началото на миналия век. Поради звуковата близост на думата тартар, се намират връзки и с татарите и кухнята им. Но няма доказателства стекът тартар да е част от или да води началото си от татарската кухня.
А ла тартар или просто тартар, все още означава "сервиран със сос тартар". Линкът води към рецептата за соса. Тук е мястото да кажем, че някои рецепти за стек тартар включват и майонеза в състава си. Като направите сравнение между соса и съставките, които се прибавят към рецептата за стека тартар, ще видите, че вариантът за "стек, сервиран със сос тартар" звучи най-правдоподобно. Просто споменаването на соса, като отделна съставка, в наши дни се пропуска, за по-лесно произнасяне на името на ястието.
На различни места по света се сервират ястия, приготвени по подобен начин: Африка, Азия, различни места в Европа, Северна и Южна Америка.
В Германия, например, се приготвя вариант на популярния стек тартар, но не включва каперси и яйчен жълтък.
В Полша, Чехия и Словакия също са феновете на рецептата, но освен маринованите краставички, се добавят и мариновани гъби, като каперсите се изключват от рецептата.
В Мексиканския вариант на стека тартар месото се приготвя, като предварително се маринова в лимонов сок.
В Канада пък използват месо от бизон, вместо характерното телешко.
Вариантите са наистина много. Но вкусът на добавените подправки трябва да е силен. Направило ви е впечатление, че ако няма каперси, то се добавят още мариновани зеленчуци, сосове, като Уорчестър и т.н.
Ако ви се експериментира, опитайте рецептата за стек Тартар, но се уверете предварително, че каймата, която ползвате, е качествена.