Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Стилист на храна? Професия е!

по статията работи: | 11 декември 2012 Прочитания: 2232 3
Любопитни нови професии, свързани с кулинарията
Стилист на храна? Професия е!
Източник: William Smith

Стилист на храна. Не звучи ли това като идеалната професия? По цял ден да си обграден от красиво изглеждащи блюда, с единствената идея да ги правиш още по-красиви.

 

Разбира се, неговата роля не е самоцелна, а е тясно обвързана с работата на кулинарния фотограф (още наречен "продуктов фотограф", "фотограф на храна" и др.). Конкретната задача на стилиста е да направи вече заснетата вкусна композиция максимално атрактивна. Това, което отличава всички нас, снимащи и качващи снимки на обядите си в социалните мрежи, от професионалиста, е вниманието към детайла и "ноу-хау"-то, което той има.

 

Необходим е невероятен усет към визуалните изкуства и способност да "предадеш" вкуса на заснетия обект, чрез двуизмерното изображение, на зрителя. Колко сложно обяснено, бихте си помислили, но фотографиите по-надолу ще докажат изтънчеността на този своеобразен тандем.

 

Не е изненадващо, че много стилисти и фотографи в кулинарията имат тематично образование – за да разбираш храната, трябва да можеш и да я приготвяш. Другите важни характеристики на тези модерни професии са умението да се пазарува добре и познаването на продуктите и техните качества.

 

Самият процес на заснемане може да се случи както в студио, така и в домашни условия, под изкуствена или естествена светлина. Напоследък тенденциите много са се изменили. Преди време кулинарната фотография била доста "по-статична". Днес навлизането на дигиталните похвати я е преобърнало на 180 градуса. Чисто физическите намеси, с цел подобряване вида на храната, също не са непознати, например боядисването или напръскването й с различни течности.

 

3454

 Фотограф по време на работа. Снимка: Wikipedia


Фотографът, както и стилистът, може да срещне много трудности по време на фотосесията. Някои храни се разтапят бързо под жаркостта на прожекторите, други губят своята сочност докато се получи перфектният кадър. Нищо чудно, че си има специални школи, където се обучават бъдещите професионалисти.

 

А къде е приложението на тези професии (освен очевидното им място в света на визуалните изкуства)? Е, няма нужда да споменаваме, че хранителната индустрия, с всичките й производни, е една от най-мощните в света. Колко много всъщност зависи от тях! Още повече, че това със сигурност е професия, която се появява заради породила се вече необходимост.

 

3455

 

3456

Фотограф: brianwetzstein.com


3457


3458

Фотограф: Julie Marie Craig

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
kalinka kalinkova
15.12.2012 | 10:54
Това си е изкуство за творци.
2
ива
11.12.2012 | 17:37
Това с чорапите е нелепо.
1
тихомира илиева
11.12.2012 | 16:16
Както и да го наричат, за мен това е голямо изкуство.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...