Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Студени или на стайна температура трябва да са яйцата?

по статията работи: | 07 май 2017 Прочитания: 2380
Експертен отговор на въпроса
Студени или на стайна температура трябва да са яйцата?
Източник: Павлина Кръстева

Ако сте направили по някой и друг десерт, вече сте наясно, че в много рецепти присъства условието яйцата да са със стайна температура.

 

Свикнали сме да го спазваме, защото направата на десерти е малко по-особена задача, която иска прецизност.

 

По този въпрос са се зачудили и "колегите" от America's Test Kitchen. До колко температурата на самото яйце е важно за самата рецепта?

 

Нека първо направим уговорката, че е направен експеримент с конкретна рецепта – базово тесто за яйчени блатове – брашно, масло, захар, яйца и течност.

 

Направени са две такива основи за торта – съответно със студени яйца и такива със стайна температура. Резултатът е почти незабележим.

 

Дегустаторите определено са на мнение, че можем да използваме студени яйца за направа на блатове и основи за торти. Това няма да ни провали, както много от нас смятаха досега.

 

morgueFile.com 

 

Ако обаче правим блат за торта, в чиято рецепта има условие за разделяне на белтъци от жълтъци и разбиването им, тогава е добре да се използват яйца на стайна температура.

 

Тук вече има значение за разбиването на яйцата. Ако трябва бързо да "стоплите" яйцата т.е. нямате време да ги оставите да добият стайна температура от само себе си, тогава трябва да използвате най-лесният начин за постигане на яйца на стайна температура

 

Е, вие на какво мнение сте, забелязали ли сте температурата на яйцата да е оказала видим ефект на рецептата ви?  

Рейтинг: 4 / 5 , 253 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D