Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сукияки - традиционна японска рецепта

по статията работи: | 09 декември 2013 Прочитания: 2266 1
Телешко и зеленчуци със соев сос, мирин и сурови яйца
Сукияки - традиционна японска рецепта
Източник: Thinkstock/ Guliver

Японската кухня сякаш остава малко встрани от полезрението на широката общественост.

 

Може би причината е, че бива засенчена от достъпната китайска кухня, която се среща "на всеки километър", както се казва. Затова ние ще ви разкажем по-подробно за едно традиционно японско ястие – сукияки. Ястието е повече от рода на супата или яхнията и се приготвя и сервира в специален съд набемоно.

 

А какво се слага в този съд – месо, обикновено това е говеждо, което е приготвено на бавен огън. Като гозбата си стои, кротко къкреща, на масата именно в този специален съд. Към месото се прибавят зеленчуци, накиснати в смес от соев сос, захар и мирин – алкохолна течност, подобна на саке, но с по-ниско алкохолно съдържание и повече захар. Преди да се хапнат, допълнителните съставки се топват в сурови разбити яйца.

 

По традиция сукияки се приготвя през зимата, когато са и новогодишните празненства. Тънки парчета говеждо са най-често използваното месо, но в миналото са го заменяли и със свинско месце, особено на остров Хокайдо.

 

Другите популярни съставки на рецептата са тофу, неги (вид лук), китайско зеле или други листни зеленчуци, гъби (шийтаке или други), варено жито, юфка, които обаче се прибавят към края на самото хапване, за да може човек да се наслади на чорбата.

 

Всяка област в Китай има свое виждане за рецептата, което е напълно в реда на нещата. Основната разлика идва от супите в западната и източната част. В Токио съставките са направени във вид на яхния, като течността е микс от соев сос, саке, захар, мирин т.е. сосът е предварително смесен.

 

Докато в Осака, месото е гриловано предварително и сосът се миксира непосредствено преди ядене. По едно яйце за всеки се разбива в отделна купичка, понякога може да се добави и соев сос в него. След това всички си топват хапка в яйцето и я хапват с голямо удоволствие.

 

Това е общ и много разпространен начин да се поднесе сукияки. Народното творчество е обсипано с анекдоти, включващи в историята и това традиционно японско ястие. Това само по себе си говори за древната история на сукияки.

 

През 1860 година започнали да навлизат и нови стилове на готвене и кулинарни техники. Мляко, яйца, говеждо месо станали едни от най-предпочитаните продукти, а сукияки най-любимият начин да се сервират. Първият сукияки ресторант отваря врати през 1862 година.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Надя
09.12.2013 | 18:06
Много мми е интересна тяхната кухня.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D