За уникалния вкус на арабската кухня е ставало дума в не една и две статии, в които сме ви информирали за различни екзотични и малко познати подправки у нас. Споменавали сме сумака като главната съставка в заатар.
Сега ще ви разкажем повече за тази, така любима подправка на страните от Близкия Изток. Растението, от което се прави сумакът, е храстовидно, от семейството на кашуто, и расте в Средиземноморието.
Изсушените плодове се използват за приготвянето на подправката, без която почти всяка гозба в арабската кухня е немислима. Плодовете на растението са малки, кръгли, черно-кафяви.
Видовете от семейството на сумака са повече от 200. Ареалът им на разпространение е на места с умерен към топъл климат.
Което е точно обратното на начина на съхранение на вече готовата подправка, която е препоръчително да се държи на тъмно и хладно място, в добре затворен съд. Можете да си купите сумак в магазините, предлагащи арабски подправки. Цената му е приемлива – около 4 лева за 100 грама.
Вкусът на сумака е леко тръпчив и кисел. Някои го използват като заместител на оцета. От стритите плодове на растението се получава тъмно червена подправка, която придава и приятен цвят на манджите, в които се слага.
Подходящ е за ястие с месо, често се прибавя и към зеленчуци. В Турция и Иран се овкусява ориз с него, може да се добави и лук, което е популярна разядка по тези места.
В Средиземноморието се сервира с останалите обичайни подправки, което говори за широката му употреба.
Влиза в състава на ястия с домашни птици, риби, сосове, салати, зеле. А поръсен върху хумус, става чудесно предястие.
Пак повтаряме, че вкусът му е кисел, и за хората, които не обичат наситените вкусове, сумак не е най-подходящата подправка. Разбира се, една малка щипчица едва ли ще им попречи кой знае колко. Напротив, ще направи хапването по-вълнуващо.