Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сумак

по статията работи: | Прочитания: 3204 7
Интригуващ вкус за почитателите на киселите гозби
Сумак
Източник: Thinkstock/ Guliver

За уникалния вкус на арабската кухня е ставало дума в не една и две статии, в които сме ви информирали за различни екзотични и малко познати подправки у нас. Споменавали сме сумака като главната съставка в заатар.

 

Сега ще ви разкажем повече за тази, така любима подправка на страните от Близкия Изток. Растението, от което се прави сумакът, е храстовидно, от семейството на кашуто, и расте в Средиземноморието.

 

Изсушените плодове се използват за приготвянето на подправката, без която почти всяка гозба в арабската кухня е немислима. Плодовете на растението са малки, кръгли, черно-кафяви.

 

Видовете от семейството на сумака са повече от 200. Ареалът им на разпространение е на места с умерен към топъл климат.

 

Което е точно обратното на начина на съхранение на вече готовата подправка, която е препоръчително да се държи на тъмно и хладно място, в добре затворен съд. Можете да си купите сумак в магазините, предлагащи арабски подправки. Цената му е приемлива – около 4 лева за 100 грама.

 

Вкусът на сумака е леко тръпчив и кисел. Някои го използват като заместител на оцета. От стритите плодове на растението се получава тъмно червена подправка, която придава и приятен цвят на манджите, в които се слага.

 

Подходящ е за ястие с месо, често се прибавя и към зеленчуци. В Турция и Иран се овкусява ориз с него, може да се добави и лук, което е популярна разядка по тези места.

 

В Средиземноморието се сервира с останалите обичайни подправки, което говори за широката му употреба.

 

Влиза в състава на ястия с домашни птици, риби, сосове, салати, зеле. А поръсен върху хумус, става чудесно предястие.

 

Пак повтаряме, че вкусът му е кисел, и за хората, които не обичат наситените вкусове, сумак не е най-подходящата подправка. Разбира се, една малка щипчица едва ли ще им попречи кой знае колко. Напротив, ще направи хапването по-вълнуващо.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Qna Kirkova
16.07.2013 | 11:45
Не ям много кисело,но ми е интересно да опитам вкуса на това нещо.
6
Qna Kirkova
16.07.2013 | 11:44
Отговор на коментар #5 от Маргото:
Аз също не съм я опитвала.
5
Маргото
15.07.2013 | 17:26
Арабската кухня ми е много непозната.
4
Маргото
15.07.2013 | 17:25
Отговор на коментар #2 от Катерина Пенчева:
Аз също,не ми допадат особено.
3
Отговор на коментар #1 от Бела Дона:
Аз също за пръв път чувам.
2
Не съм почитател на киселите гозби.
1
Бела Дона
15.07.2013 | 15:18
Това изобщо не съм го опитвала и не го знам и какво е .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...