Когато поднасяме месце на масата, какво слагаме? Лютеница. Когато правим домашни спагети или пица, каква основа за сос използваме? Лютеница. А коя е най-любимата ни рецепта за намазан хляб? Филия с лютеница, разбира се. Е, и малко сиренце.
Традицията от години насам е оставила в нас навика да си похапваме лютеничка. Няма друг народ, който да я произвежда, да я консервира и да я похапва с такава наслада. В това отношение можем да се чувстваме наистина горди, че сме българи.
Лютеницата се приготвя от есенни зеленчуци. Предимно се слагат печени червени чушки и домати, но често можем да видим и предложения с патладжани, моркови и целина. Някои хора добавят настъргани картофи, а други пък я консервират направо с най-добрия й приятел – сиренето. Така е готова за директна консумация върху топъл хляб.
И тъй като времето за затваряне на бурканчета с лютеница вече настъпи, ще продължим традицията си да ви запознаваме с най-добрите ни предложения за есенни консерви.
Както се досещате вече, днес ще обобщим специално за вас потребителски рецепти от всички краища на България, с които ще ви дадем насоки и идеи.
Какво по-хубаво от това да приготвим лютеницата на баба? С баба и мама! Особено ако сме в селска обстановка, няма по-хубаво от това. В това предложение освен червени чушки, има и патладжани. А доматите са заместени с доматено пюре.
Това е една наистина богата лютеница. В нея има чушки, моркови, патладжани, домати и лук дори. Предложението е супер за феновете на по-пикантните ястия. Лукът именно прави тази рецепта такава.
Ако пък държите разядката да е още по-пикантна, сложете чесън. Точно както е направила нашата потребителка Петя Цанкова. Те е добавила малко чесънче към рецептата и сме сигурни, че й се е получила чудесна лютеничка.
Яли ли сте лютеница с тиква и канела? Ако не, сега е моментът. Затова избрахме да ви покажем точно това предложение. Интересно е, а и някак си на лютеницата й върви да сладни леко. Мислим, че предложението е наистина добро.
Това предложение за лютеница е сред лесните. В него има само доматено пюре, моркови и червени чушки. Времето му за приготвяне е точно един час, което му дава преднина пред останалите рецепти. Тази лютеница е чудесна за забързани домакини.