Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сусамът - едно от най-полезните семена

по статията работи: | Прочитания: 2176
Отглеждан от древни времена до днес
Сусамът - едно от най-полезните семена
Източник: Wikimedia Commons

Сусамовото семе е познато на човечеството от хилядолетия. То е едно от първите растения, отглеждани за семена. Изключително е полезно и богато на витамини, използва се предимно в ориенталската кухня, както и за производство на масло.

 

Сусамът е едногодишно, тревисто, маслодайно растение. Произхожда от Индонезия и Източна Африка. По-късно вече се среща в Северна Африка и Азия. Отглежда се главно в Средиземноморието и Северна Африка, в Индия, Пакистан, Китай, дори в южните части на България.

 

Сусамът е малка, овална, плоска семка с много приятен вкус и аромат. Съдържа в себе си между 53% и 63% масло, 21% въглехидрати и 21% мазнини. В зависимост от вида си има различни цветове – черен, бял, жълт и червен. По-светлият и по-белият сорт се срещат Европа, Западна Азия, Северна и Южна Америка. По-тъмният е от Китай и Югоизточна Азия.

 

Най-големите производители на сусам в света са Индия, Китай и Мианмар.

 

Използва се в хранително-вкусовата и медицинската промишленост, в сладкарството и като храна.

 

Още в Асирия е имало вярване, че преди да създадат света боговете са пиели напитка от сусам. В Древен Египет на стенописи в гробниците е имало изобразен пекар, поръсващ тесто със сусамово семе. По същото време Близкият Изток става център на производство на сусам за извличане на олио за готвене. То е изключително ценено заради резистентността му към гранясване. Постепенно се налага в кухнята на Гърция и Римската империя. 

 

32748

Източник: Wikipedia


В Древна Гърция сусамът е влизал в храната на воините, а в Древен Рим приготвяли хумус от него и добавяли кимион.

 

Сусамовото семе съдържа витамини В1, В6 и Е. Също така то е богато на мед, селен, калций, цинк, фосфор и магнезий.

 

Медта облекчава болките в случай на ревматоиден артрит.

 

Магнезият понижава високото кръвно налягане, нормализира съня на жените в менопауза, полезен е в случай на въздушни спазми при аритмия.

 

Цинкът помага за запазване еластичността на кожата, уплътняването на костите и възстановяването на увредени тъкани в организма.

 

Калцият, както и цинкът, се грижи за здравината на костната система, освен това предпазва от мигрена. 

 

В Азия и арабските страни сусамът се смята за афродизиак заради високото си съдържание и на желязо.

 

Редовнят прием на сусам спомага за плътен и стегнат бюст. Освен това повишава добрия холестерол и понижава лошия. Подобрява храносмилателната, нервната и сърдечната дейност.

 

Сусамовото семе е основен продукт в тахан халвата, а смляно (известно още като тахини) се среща по Средиземноморието и Средния изток. Използва се като подправка в хумуса, сосове за кебапи и сладкиши. Може да се поръси и на салати и задушени зеленчуци. Когато се смеси с лимон и чесън в хлебен сос, се получава традиционното арабско предястие мезе (mezze).

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!