Оризът е зърнена храна с изключително ценни качества. За разлика от брашното, в ориза липсва витамин В.
В света съществуват поне 10 хиляди видове ориз, чиито зърна имат своите собствени изисквания и начини на приготвяне.
В азиатските страни оризът е основно храна. Твърди се, че там хората не страдат от ставни заболявания.
На българския пазар също се предлага голямо разнообразие ориз, като основните видове са:
Бял ориз
С високо съдържание на нишесте. При варене зърната се слепват. Много подходящ за мляко с ориз.
Дългозърнест ориз/Басмати
Много подходящ за гарнитури. Един от най-висококачествени видове в света. Много лек, ароматен и вкусен.
Широко използван в индийската кухня. Ако преди готвене се накисне за около половин час, при варене (в подсолена вода) е готов за около десетина минути.
Жасминов ориз
Това е друг вид дългозърнест ориз, също с много хубав аромат. Подходящ за говене и гарнитури. Разпространен в китайската и тайландската кухня.
Балдо и Арборио
Италиански сортове с къси и кръгли зърна, най-подходящи за ризото.
Среднозърнест ориз
Подходящ за приготвяне на широк диапазон от ястия, тъй кати не се слепва.
Кафяв ориз
Приготвя се по-дълго време от останалите.
При варене му е необходима повече вода, а след като е готов, е добре да остане накиснат още десетина минути. Има по-различен вкус от обикновения бял ориз. Препоръчва се на хора, които са на диета.
Също се приготвя по-дълго време. Основно се използва за салати и гарнитури. Произлиза от Китай.
Както вече сме писали, право да го използват имали само членовете на императорското семейство. Интересното при него, че черният му цвят е напълно естествен.