Така, както във всяка професия, така и в кулинарното изкуство почетно място заема инструментът. Ако имате хубави ножове, тенджери и тигани, то работата в кухнята ще бъде още по-голямо удоволствие. Когато ги купувате, припомнете си английската поговорка: "Не съм достатъчно богат, за да купувам евтини неща".
Моят съвет е: по-добре купете един единствен нож, но качествен. Следващия път ще купите още един, но доброто качество ще ви служи много дълго време, а понякога и цял живот.
Не забравяйте: оборудването на кухнята става с натрупване, постепенно, а не наведнъж. Освен това, на пазара се появяват непрекъснато нови, по-качествени съдове с нови технологии, които доставят удоволствие при употреба.
Кои са най необходимите прибори и съдове в кухнята?
Първото най-важно нещо е хубавият нож. Все пак, желателно е да имате поне два ножа един голям (тип сатър) и един малък с остър връх, както и белачка за картофи.
Тенджери
Когато купувате тенджери, спрете се на комплект от една голяма тенджера, една средна и една малка. Пазарът изобилства, гледайте да са с дебели стени и тежки дъна. Като материал качественият инокс винаги е за предпочитане.
Тенджерите от инокс не загарят, лесно се поддържат и са красиви. Не ви съветвам да купувате комплекти от 4-5 броя тенджери за 50-60 лева.
Ястията ви постоянно ще загарят и не след дълго пак ще трябва да си купите нови.
Друг вариант са керамичните тенджери, но и те са различно качество. А и с тях трябва да се работи много внимателно.
Чугунът е хубав, но е много тежък и може да се счупи.
Емайлираните тенджери са добри за супи, но трябва много да се внимава
да не се напука емайла. В напукани, чукнати емайлирани съдове не трябва да се готви, те са опасни за здравето.
Тенджерата под налягане е задължителна в кухнята, тя пести време и електроенергия.
Тигани
Изберете един малък и един по-голям. Керамичните тигани са чудесни, но и те са различно качество. Ако обичате да правите палачинки, моят съвет е все пак да си купите един тефлонов тиган. Един метален тиган с метална дръжка е необходим, когато пържите нещо, а после трябва да го допечете във фурната.
Тави
Купувайте само метални. Тези с черното покритие, макар и маркови, още след първата употреба ръждясват и трябва да ги изхвърлите.
Добре е да имате, като начало, кръгла тава със средна големина и правоъгълна - по-голяма. На пазара вече се намират много добри керамични тави. След печене, само се накисват и, като с вълшебна пръчка, всичко пада от тях.
Да не забравим! Много важен аксесоар в кухнята е хубавата и голяма дъска за рязане.
Скоро пък ще ви запозная с някои дребни, но много необходими прибори, които да ви улеснят, когато работите в кухнята.
Вашата Люба