Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Съветите на Люба: Чудесни топли сосове

по статията работи: | 01 февруари 2013 Прочитания: 6453 2
Сервирано със сос, всяко ястие става по-ароматно и сочно
Съветите на Люба: Чудесни топли сосове
Източник: Photl

Днес продължамаваме темата за сосовете. Може би малко хора отдават значение  на соса.

 

Разнообразието и богатството на правенето на сос е необятно и дава въжможност на всеки, който иска да се изявява в кухнята, да прояви творчество.

 

Добрият сос може да превърне и най-обикновеното ястие в нещо специално. Той може  да развали, а може и да подобри всяко ястие.

 

Но не се притеснявайте, щом един път схванете принципа за правене на сос, не е необходимо  да се придържате стриктно към рецептата.

 

Основно правило на топлите сосове е да се спазва реда, по който се смесват продуктите. Започваме...

 

Основен бял сос

 

Необходими продукти: 20 гр. масло, 20 гр. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко.

 

В тенджерка се разтопява маслото, след това се прибавя брашното, запържва се около 1 минута и постепенно, при непрекъснато бъркане, се добавя студеното мляко. Ако е необходимо, се долива още малко мляко.

 

Сос "Бешамел"

 

Необходими продукти: 20 гр. масло, 20 гр. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 жълтък, сол.

 

Разтопява се маслото, прибавят се брашното и солта. Запържва се за кратко, защото не трябва да прегаря. Разрежда се с млякото, когато е постигната нуждата гъстота, тенджерката се отдръпва настрани, прибавя се жълтъка при непрекъснато бъркане.

 

Доматен сос

 

Необходими продукти: 3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, сол на вкус, домати от консерва , магданоз, босилек, риган.

 

Запържва се нарязания на филийки чесън, добавят се доматите и се оставя на тих огън да ври, докато се сгъсти. Когато е готов, се слагат подправките по желание. За пица добавете риган. За спагети - босилек. За пържени чушки - магданоз.

 

Гъбен сос

 

Необходими продукти: 30 гр. масло, 1 с.л. брашно, 6 гъби, 1 кафена чаша  бяло вино,1 ч.ч. бульон. сол, черен пипер.

 

Гъбите се нарязват на тънки ивички. Брашното се запържва с маслото, налива се виното, добавят се солта и черния пипер, нарязаните на ситно гъби и бульона.

 

Оставя се на тих огън, докато се сгъсти.

 

Сметанов сос

 

Необходими продукти: 20 гр. масло, 1 малка главичка лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бульон, 100 гр. течна сметана, сол, черен пипер.

 

Лукът се запържва в маслото, прибавя се брашното, разрежда се с бульона (ако нямате бульон, може да разредите с вода). Оставя се на тих огън да се сгъсти. На загасен котлон се добавя сметаната, хубаво се разбърква и се оставя известно време на топлия котлон.

 

Към този сос може да се добави ситно нарязан копър, ситно нарязани краставички, кисели лукчета от консерва, каперси.

 

Сладко-кисел сос - 1-ви вид

 

Една глава лук се запържва с 2 с.л. зехтин, добавят се 4 с.л. кафява захар, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. сос уорчестър, 2 с.л. оцет, 2 с.л. лимонов сок, 150 гр. кетчуп. Оставя се да поври няколко минутки, след което се пюрира.

 

Подходящ за ястия от свинско и пилешко.

 

Сладко-кисел сос - 2-ри вид

 

Използва се соса от печеното месо, към който се добавят  2 с.л. захар, 1 с.л. доматено пюре,  2 с.л. оцет и 1 с.л. соев сос.

 

Как да сгъстяваме соса

 

В студена вода се разтваря малко брашно или нишесте и се добавя  постепенно към горещия сос, докато се получи желаната гъстота. Ври  няколко минути, ако е необходимо се пасира.

 

За да стане соса гладък и с хубава консистенция е по-добре да се прави с нишесте, може и с брашно, но става по-тежък.

 

Поднася се в сосиера или купичка, с подходяща лъжица.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Martina Georgieva
04.02.2013 | 15:32
много обичам подобни сосове , но трудно се приготвят в домашни условия
1
Krumcho
04.02.2013 | 15:00
Доста интересни сосове и разнообразни!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...