Днес продължамаваме темата за сосовете. Може би малко хора отдават значение на соса.
Разнообразието и богатството на правенето на сос е необятно и дава въжможност на всеки, който иска да се изявява в кухнята, да прояви творчество.
Добрият сос може да превърне и най-обикновеното ястие в нещо специално. Той може да развали, а може и да подобри всяко ястие.
Но не се притеснявайте, щом един път схванете принципа за правене на сос, не е необходимо да се придържате стриктно към рецептата.
Основно правило на топлите сосове е да се спазва реда, по който се смесват продуктите. Започваме...
Основен бял сос
Необходими продукти: 20 гр. масло, 20 гр. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко.
В тенджерка се разтопява маслото, след това се прибавя брашното, запържва се около 1 минута и постепенно, при непрекъснато бъркане, се добавя студеното мляко. Ако е необходимо, се долива още малко мляко.
Сос "Бешамел"
Необходими продукти: 20 гр. масло, 20 гр. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 жълтък, сол.
Разтопява се маслото, прибавят се брашното и солта. Запържва се за кратко, защото не трябва да прегаря. Разрежда се с млякото, когато е постигната нуждата гъстота, тенджерката се отдръпва настрани, прибавя се жълтъка при непрекъснато бъркане.
Доматен сос
Необходими продукти: 3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, сол на вкус, домати от консерва , магданоз, босилек, риган.
Запържва се нарязания на филийки чесън, добавят се доматите и се оставя на тих огън да ври, докато се сгъсти. Когато е готов, се слагат подправките по желание. За пица добавете риган. За спагети - босилек. За пържени чушки - магданоз.
Гъбен сос
Необходими продукти: 30 гр. масло, 1 с.л. брашно, 6 гъби, 1 кафена чаша бяло вино,1 ч.ч. бульон. сол, черен пипер.
Гъбите се нарязват на тънки ивички. Брашното се запържва с маслото, налива се виното, добавят се солта и черния пипер, нарязаните на ситно гъби и бульона.
Оставя се на тих огън, докато се сгъсти.
Сметанов сос
Необходими продукти: 20 гр. масло, 1 малка главичка лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бульон, 100 гр. течна сметана, сол, черен пипер.
Лукът се запържва в маслото, прибавя се брашното, разрежда се с бульона (ако нямате бульон, може да разредите с вода). Оставя се на тих огън да се сгъсти. На загасен котлон се добавя сметаната, хубаво се разбърква и се оставя известно време на топлия котлон.
Към този сос може да се добави ситно нарязан копър, ситно нарязани краставички, кисели лукчета от консерва, каперси.
Сладко-кисел сос - 1-ви вид
Една глава лук се запържва с 2 с.л. зехтин, добавят се 4 с.л. кафява захар, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. сос уорчестър, 2 с.л. оцет, 2 с.л. лимонов сок, 150 гр. кетчуп. Оставя се да поври няколко минутки, след което се пюрира.
Подходящ за ястия от свинско и пилешко.
Сладко-кисел сос - 2-ри вид
Използва се соса от печеното месо, към който се добавят 2 с.л. захар, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. оцет и 1 с.л. соев сос.
Как да сгъстяваме соса
В студена вода се разтваря малко брашно или нишесте и се добавя постепенно към горещия сос, докато се получи желаната гъстота. Ври няколко минути, ако е необходимо се пасира.
За да стане соса гладък и с хубава консистенция е по-добре да се прави с нишесте, може и с брашно, но става по-тежък.
Поднася се в сосиера или купичка, с подходяща лъжица.