Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

С грижа за храната и на домашните любимци

по статията работи: | 23 ноември 2012 Прочитания: 1439 2
Редувайте суха с консервирана храна
С грижа за храната и на домашните любимци
Източник: Photl

Близо 50% от читателите на Kulinar.bg готвят всеки ден, а 39 на сто – няколко пъти в седмицата. Това показаха резултатите от наскоро проведена анкета в сайта, от което съдим, че повечето от вас са на „ти“ с кулинарните предизвикателства и обичат уюта, който внася вкъщи домашно приготвената храна.

 

Уют и много весели моменти ни носят и домашните любимци, най-често котки или кучета. Дали обаче полагаме такива грижи и за тяхната трапеза, колкото за семейната?

Дори и отговорът да не е положителен, не се чувствайте като лош стопанин – животинчето ви няма да се чувства зле, ако не му давате всеки ден от приготвената за останалите вкъщи супа, основно ястие или десерт. Напротив, ястията за нашата маса често може да са вредни за домашния любимец.

 

Основното, което трябва да знаем, е, че не бива да даваме на котката или кучето храни с много подправки. Количествата, които използваме ние, могат сериозно да затруднят храносмилането на животинките, а редовният обилен прием на сол, чубрица, червен пипер и т.н. е в състояние да увреди черния им дроб.

 

Това е особено валидно за черният пипер, който е токсичен за домашните любимци.

Тоест, ако котката или кучето ви харесват приготвената от вас пилешка супа, отделяйте им малко от нея при готвенето – преди да добавите подправките.


Съвет от ветеринаря

 

Препоръчително е да се редува суха с консервирана храна или да се дава висок клас суха храна, е мнението, изказано пред iNews.bg, от д-р Илиян Христов от „Зооцентър“.

„Във всички случаи обаче е добре да се следи за количеството вода, което животното пие. Не трябва и стопаните да се опитват да налагат някакви свои разбирания за храненето на едно животно и да го променят“, подчертава лекарят.

Сухата храна, по думите на д-р Христов, има редица предимства – лесна е за употреба, особено от работещи стопани, не изисква термична обработка, може да се дозира и така да се следи теглото на животното, тя е по-лесна за съхранение и не се разваля бързо. Самата суха храна лесно се възприема от животните, а и предпазва от образуване на зъбен камък.

 

От значение обаче е какъв клас храна се купува, посочва ветеринарят. По-високият клас преминава сериозен контрол, тъй като се произвежда предимно от фирми от Европейския съюз, където има строги регламенти и изисквания, включително и за начина на пакетиране – в алуминиева опаковка, а пакетирането е извършено в азотна среда, която изключва гранясването на мазнините. Повечето от тези храни са направени от хидролизирано месо, а въглехидратната част е на оризова основа. И за да не водят до запек, съдържат и цвеклови резенки или грахови шушулки.

 

Тази храна е по-безвкусна и задължително едноцветна, за разлика от по-ниския клас суха храна, която като потребителски трик привлича купувачи с допълнително оцветяване.

 

Това оцветяване обаче съдържа допълнителни вещества и консерванти, точно както при храните за хората. Ниските класове суха храна всъщност са по-апетитни за домашните любимци, тъй като имат добавени много овкусители. Освен това за тази храна се използват по-нискокачествени продукти и много добавки, а и начинът ѝ на съхранение – в кислородна среда, ако е без консерванти, най-често води до гранясване на мазнините.

 

Доктор Христов посочва, че трябва да се обърне специално внимание на надписа на опаковките. Когато животното се храни само със суха храна, то се нуждае от достатъчно вода.

 

Проблемът в случая се получава главно при котараците. Самата суха храна не съдържа достатъчно количество вода (само 12%). Повечето котки пият много малко вода, защото, особено домашните, спят по 18 часа на денонощие и имат слаба физическа активност.

 

Котешките храни съдържат до два пъти повече белтъчини от кучешките. Съответно биохимичните процеси в организма протичат във водна среда, а липсата ѝ, затормозява котараците. Това съответно може да доведе до натрупване на повече токсини в организма.

 

По-голямото съдържание на белтъчините в котешките храни, ги прави по предпочитани от кучетата, но неподходящи за техните енергийни нужди. Затова не хранете кучето си с котешка храна (отнася се главно за миниатюрните породи кучета, които са и по капризни от останалите).

 

Консервираната храна е по-добра в този смисъл, че съдържа повече вода. Животните също я предпочитат, защото е по-вкусна. Но пък недостатък е, че по-лесно се разваля, а при неправилно съхранение може да доведе до стомашни проблеми. Животното трябва да изяде и по-голямо количество, а и често не може да се контролира добре калоричността. Това особено се отнася за кастрирани животни.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
pepi damjnova
23.11.2012 | 16:58
Нямам домашен любимец, но статията е полезна.
1
Орнела Мути
23.11.2012 | 12:53
Много полезна статия .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...