Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тайните на крехкото задушено

по статията работи: | 11 август 2013 Прочитания: 4140 4
Следвайте тези съвети и ще имате перфектното задушено
Тайните на крехкото задушено
Източник: Thinkstock / Guliver

Задушаването на месото е топлинен процес, при който то омеква под въздействието на образувалите се пари от минималното количество бульон, соковете от използваните продукти и нагрятата мазнина.

 

Задушават се меса от по-стари животни - части от задните бутове, гърдите, котлетите от птици, дивеч и др. Подговеното за задушаване месо може да се шпикова с ивички от прясна сланина, чесън, моркови и целина, черен пипер и дафинов лист, след което се завързва с канап  и се запържва (глазира) в сгорещена мазнина от всички страни.

 

Глазирането се извършва в открит съд. След това в съда се сипва малко горещ бульон, който да покрие парчето месо до 1/2 от височината му. За да бъде ароматичното месото, след кипването на прибавения бульон в съда се слагат корените и подправките, а като поомекне месото, се добавя и виното.

 

Готовото задушено месо се изважда от съда и се охлажда, а след това се нарязва на тънки филии. Зеленчуците и сосът се пасират, след което пасираният сос се сгъстява с препечено брашно (ако по време на задушаването не се слагат картофи), разрежда се с малко булщон (ако е необходимо) и се вари още половин час на слаб огън.

 

Задушеното месо се сервира, залято  с горещия сос, поръсено  със ситно нарязания магданоз и гарнирано с пюре от картофи или задушени зеленчуци. Задушеното месо е особено вкусно, когато е приготвено в глинен съд, чийто капак по време на готвене е бил намазан с тесто.

 

Гарнитурите за задушените меса се приготвят отделно и се добавят към порциите впоследствие.

 

Още чудесни кулинарни съвети

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Надя
12.08.2013 | 14:49
Отговор на коментар #1 от Violeta:
Така е,вече ще знаем как се прави.
3
Надя
12.08.2013 | 14:49
За всявко нещо си трябва майсторлък:)))
2
Samoela Petkova
12.08.2013 | 14:02
ще спазя съветите и ще видим какво ще стане
1
Violeta
12.08.2013 | 10:26
Наистина много полезна информация.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D