Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тайните на перфектния рибен бульон

по статията работи: | 03 октомври 2017 Прочитания: 1646
Вкусно и ароматно
Тайните на перфектния рибен бульон
Източник: Youtube

Рибената чорба е едно от онези ястия, които разделят хората на два полюса. Или я обожават, или я ненавиждат.

 

За онези, които не обичат рибената супичка, бихме казали да преосмислят позицията си, защото рибената чорбичка е едно от най-вкусните и ароматни супи.

 

Всъщност най-вкусното на рибената супа е бульона - плътен, ароматен, наситен с много вкусове.

 

За да направите вкусна рибена супичка, най-важен е бульонът.

 

Хубавото е, че бульон може да се направи и да се замрази на малки порцийки. 

 

Така, когато ви се прияде рибена супа, ще може да си направите съвсем бързо. 

 

Бульоните всъщност се правят доста лесно. Сега ще се опитаме да обобщим някои от правилата за приготвяне на рибен бульон, така че да ви се получава винаги перфектно.

 

Първо и може би най-важно е рибата. Вкусът на бульона се определя от рибата, която използвате за направата му. 

 

Най-вкусно се получава, когато се смесят няколко видове риба. Най-вкусна рибена чорба става с морска риба. 

 

Подходящи риби за бульон и чорба са хек, шаран, пъстърва, попчета, треска, бяла риба. 


Бульонът може да се приготви от месото на рибата или само от глави, кости, опашки. Ако изберете втория вариант, все пак гледайте по костите да има и някакво останало месо. Колкото повече риба има в бульона, толкова по-ароматен и вкусен ще стане. Ако слагате главите на рибата, махнете очите - така бульонът няма да бъде мътен.


Какви риби да НЕ използвате за бульон? Препоръчваме ви да не правите бульон от херинга, скумрия или сардини. Те придават твърде силен вкус на бульона, твърде тежък аромат на риба и е възможно бульонът дори да горчи.

 

Много важно правило е да НЕ варите бульона повече от 40 минути

 

Интересна добавка към бульона са черупки от омари, раци или скариди. Ако имате, не се колебайте да прибавите от тях. Придават наистина фантастичен вкус и аромат на бульона.

 

Не само рибата определя вкуса на бульона - зеленчуците, които слагаме да врат заедно с рибката също влияят в голяма степен на вкуса. 

 

Рибена супа - Л. Грънчарова

 

Подходящите зеленчуци за рибен бульон - целина, резене, кромид лук, моркови, праз лук.

 

В почти всички рецепти за рибена чорба (или само за бульон) има целина. Тя е важна съставка за крайния вкус на супата, така че не я пренебрегвайте.

 

Резенето също придава изключителен вкус. Ако нямате, добавете малко копър. 

 

Лукът и морковите, знаете, че присъстват във всички ястия, така че без тях не може. Празът от своя страна придава лека сладост на бульона.

 

Да си поговорим сега и за подправките. Най-важната, разбира се, е девисилът. Рибена чорба без девисил просто не е рибена чорба. Най-добре е да е пресен, но в краен случай и сушен ще свърши работа. 

 

Не забравяйте да прибавите и сол, докато рибата ври. Освен това подходящи подправки са черен пипер, магданоз, риган, дафинов лист

 

Почитателите на мащерка могат да добавят и нея, но по принцип не е от най-подходящите подправки за рибена супа. 

 

След като бульонът се свари, задължително трябва да се прецеди през тензух. После може да се използва най-вече за рибени супи, но е подходящ и за други ястия. 

 

След като прецедите и охладите бульона, оставете го за една нощ в хлаидлника. На другия ден ще се е отделила мазнина на повърхността, която можете да премахнете, ако искате още по-бистра рибена супа след това.

 

При приготвяне на рибена чорба не използвайте кисело мляко - то убива рибения вкус. 

 

youtube.com

Рейтинг: 4 / 5 , 259 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бърза грахова супа
    < 10 м.
  • Млечен десерт с карамелизирани ябълки
    20 мин.
  • Пълнени чушки по италиански
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...