Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Такова олио може да промени храната ви!

по статията работи: | 23 април 2015 Прочитания: 850
В много по-вкусен аспект, разбира се
Такова олио може да промени храната ви!
Източник: Youtube

Когато стане дума за здравословно готвене, обикновено, едно от първите неща, за които се сещаме, е да заменим олиото със зехтин.

 

Но дали това е единственият ни вариант за здравословна мазнина? Не, разбира се.

 

Има още няколко варианта на много вкусни и по-важно – полезни видове олио.

 

Може би някои от вас вече се досетиха, че става дума за олио, получено от пресирането на ядки и семена. Тези видове олио са ароматни и стават много апетитни ястия с тяхно участие.

 

Олио от тиквени семки

 

Тъмно е на цвят, прави се от печени ядки. Използвайте, за да поръсите с него задушени или сотирани зеленчуци, точно преди да ги сложите на масата.

 

Олио от орехи

 

Използвайте го за направа на домашни дресинги за салата. Има много полезни мазнини и протеини. Използвайте го и за марината за пилешко и риба.

 

Олио от сусамово семе

 

За ориенталски тип ястия, трябва да опитате да сложите от това олио. Става божествено. Използвайте за маринати и дресинги, когато правите зеленчуци и меса по метода стър-фрай.

 

Олио от кедрови ядки (семе)

 

Наричаме ги ядки грешно, всъщност това е семето на конкретния вид бор. Да, струва доста повече от другите видове олио, трябва да сте подготвени за цената. Ако си купите, не го хабете за готвене. Използвайте го за салати, да си топнете залче хляб или парче зеленчук в него. Вкусът му, сам по себе си, е уникален. 

 

Олио от фъстъци

 

Ако искате олио с по-малко аромат, което да не се усеща в гозбата, то олиото от фъстъци е точно такова. Може да се употреби за дълбоко и продължително пържене (повечко картофки, например), сотиране, без това да промени вкуса на продуктите. Също така е подходящо за маринати, сосове, дипове и дресинги. Балансира и засилва вкуса.

 

Олио от ядка на авокадо

 

Знаете, че авокадото всъщност е много наситено на мазнини. Използва се успешно на мястото на рапичното олио и има много мек вкус.  

Рейтинг: 4 / 5 , 226 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...