Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тамаринд! Запознайте се!

по статията работи: | Прочитания: 5710 8
Малко познато тропическо дърво
Тамаринд! Запознайте се!
Източник: Thinkstock/ Guliver

Тамаринд е бобово дърво, характерно за тропическа Африка. Родът " Tamarindus” е единствен представител. Дървото дава плодове, годни за консумация, които се използват в кулинарията по цял свят.


Другите приложения на тамаринд са разнообразни – от медицината до препарати за полиране на метални повърхности. Дървеният материал служи много успешно за направата на всякакви дърводелски изделия.


Имайки предвид това широко приложение, тамариндовото дърво вече се отглежда на много места, където климатът го позволява – тропически и субтропическите зони. В Судан все още се среща див тамаринд, отглежда се още в Нигерия, Камерун и Танзания.


В Оман също е установен растежа на дървото на морските склонове на планините. През 16 век започва отглеждането на тамаринд в Мексико и до такава степен навлиза в кухнята, че се превръща в една от основните подправки в мексиканската кулинария.


Днес Южна Азия и Мексико остават най-големите потребители и производители на тамаринд. Твърдата зелена част на плода за мнозина е кисела и се използва като компонент на пикантни ястия.


Узрелите плодове са сладки и се използват като съставка на сладоледи, сорбета, десерти, сладко и различни закуски. В Индия се прибавя в традиционната супа от леща, зеленчукови супи, няколко вида лютеници.


Комбинация от захар, подправи и тамаринд се прибавя към ястия, за да придобият горчиво-сладък вкус. В Мексико нова напитка кръстена на плода "Agua de tamarindo", е много популярна.


Може да се добави като гарнитура на бобови ястия и ориз. Вариантите са много, колкото широко е и разпространението на тамаринд. В Нигерия отвара от листата се ползва за лечение на стомашни разтройства, обща болка, треска, почистване на кожата.

 

Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
ана
13.05.2013 | 14:42
Мм, не ме изкушихте с вкуса на това;)
7
Илияна
10.05.2013 | 16:30
Вече го има, аз съм го срещала!
6
интересно тропическо дърво използвано за различни цели , ама едва ли ще стигне до наши земи
5
Надя
10.05.2013 | 15:37
Отговор на коментар #1 от Стелияна Григорова:
И аз :)
4
Надя
10.05.2013 | 15:37
Много интересен плод има.
3
Петя Иванова
10.05.2013 | 14:19
Много интересно , но за първи път чувам за него .
2
Илияна
10.05.2013 | 13:50
Много интересно! Мисля, че го видях в една голяма хранителна верига! Ще го пробвам!
1
За първи път чувам за него .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!