Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тапас - ордьовър по испански

по статията работи: | Прочитания: 11030 4
Приготвят се лесно и могат да бъдат изискано предястие
Тапас - ордьовър по испански
Източник: Thinkstock / Guliver

Тапас стават все по-разпространени извън територията на Испания и това не е случайно. Характерните ордьоври се приготвят лесно, а и всъщност могат да бъдат изискано ястие.

 

За това свидетелстват тематичните заведения, които изцяло се специализират в приготвянето на тапас. Освен това, много елитни ресторанти (дори у нас) включват испанското предястие в менюто си.

 

Според някои източници, тапас са измислени от испанците, за да върви разговора на масата. Човек похапва малки ордьоври, като вниманието му не е изцяло погълнато от чинията пред него. Освен това, компактният вид на тапас позволява свободно движение на тялото. Това ги превръща в чудесна и вкусна опция за коктейлни партита, например.

 

Наименованието "тапас" произлиза от испанския глагол за покривам, именно tapar. Някои източници твърдят, че първите тапас представлявали филии хляб или месо, с които любителите на шери в андалусийските таверни покривали чашите си, за да не ги полазват плодови мушици.


Обикновено това месо било шунка или чоризо – солени меса, които предизвикват усещането за жажда. Така барманите и ресторантьорите започнали да измислят разнообразие от снаксове и ордьоври, които да се сервират към шерито. Това довело и до увеличаване на продажбите на алкохол.

 

Разбира се, макар характерни за испанската кухня, тапас комбинират в себе си кулинарния опит на много други култури. Римляните донесли със себе си маслината, а с идването си през 8 век, маврите внесли и бадемите, цитрусовите плодове и ароматните подправки. Влиянието от 7-вековния им престой проличава до ден днешен, особено в Андалусия.

 

Откриването на Новия свят пък донесло със себе си доматите, сладките и люти чушки, царевицата и картофите. Все култури, които лесно се отглеждат в Испания.

 

Тук хората обикновено вечерят късно, между 21 и 23 часа.

 

В този интервал те често "прескачат" до баровете – навик, който наричат Ir de tapas, и който логично включва хапването на тапас. Друго удобно време за тапас испанците откриват на обяд, както и през уикендите, отново с идеята за социализиране с приятели.

 

Как да си приготвите една от хилядите вариации на топлите и студени тапас, именно рецептата за Тортийа тапаснаучете тук. Сервирайте с испанско вино. Всъщност - защо да не си организирате тапас вечер с приятели?


Още разновидности на тапас:


Калмари а ла Романа


Papas Arrugadas

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Надя
19.07.2013 | 16:41
Отговор на коментар #1 от Violeta:
И на мен,може би трябва да се развали и да се хапва на части.
3
ива
19.07.2013 | 11:32
Бе те да ми ги сервират на мен, да видим дали ще ми е трудно да ги хапна;)
2
Vanessa Apostolova
19.07.2013 | 11:31
Отговор на коментар #1 от Violeta:
и на мен ми се виждат трудни тези на сникмата :)
1
Violeta
18.07.2013 | 18:25
Изглежда ми труден за хапване.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...