Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тапенада - най-вкусната разядка от маслини и каперси

по статията работи: | 30 октомври 2014 Прочитания: 7323
Която се приготвя и супер лесно
Тапенада - най-вкусната разядка от маслини и каперси
Източник: Thinkstock/ Guliver

Опитвали ли сте тапенада?

 

Ако сте почитатели на маслините и всичко направено от тях, то вероятно няма да ви изненадаме с това ястие.

 

Но за тези от вас, които все още не са имали щастието да го опитат, то първо нека кажем какво е и откъде идва, а след това любезно ще ви подканим да си го приготвите.

 

Ястието идва от областта Прованс във Франция. Обикновено се приготвя от пюрирани или ситно нарязани маслини, каперси, аншоа и зехтин. Помислете за вкусовете на съставките поотделно.

 

Всяка една от тях е толкова наситена и богата, че можете да си представите колко вкусно става това ястие, или разядка както може би е по-коректно да го наречем.

 

Добавете и едни ароматни препечени филийки и вече няма да имате нужда от нищо друго.

 

Името на ястието идва от провансалската дума за каперси tapenas. Тапенадата е популярно ястие в Южна Франция, където се предлага като предястие в комбинация с хляб, както вече казахме.


Понякога се използва и за плънка на печени домашно отгледани птици. Тапенадата на основата на маслини с аншоа и оцет се среща навсякъде в Италия, което е разбираемо, имайки предвид количеството на отглежданите маслини по тези места.


В интерес на истината, има писмени паметници на кулинарното изкуство, които датират тази рецепта още от времето на Римската империя, хиляди години преди французите да "въведат" думата за каперси.


Което от свия страна подлага на съмнение мястото на "раждане" на тази рецепта.

 

Но ние смятаме да оставим този спор на двете велики кулинарни страни и да преминем нататък за доброто на всичк :)


Рецептата за тапенада понякога може да се обърка с тази за салата Ню Орлиънс, също на основата на маслини. Но в нея няма каперси, за сметка на карфиол, моркови и селъри (целина). 


И все пак основните елементи на тапенада са маслините, и то черните маслини, и каперсите.

 


След като биват смлени, се добавя зехтин, толкова количество, достатъчно за направа на паста, която апетитно да намажем на филийка хляб или брускета.


В зависимост от региона, в който се приготвя, тапенада може да се овкуси с чесън, лимонов сок, бренди, зелени билки.


А сега е време да погледнете и рецептата за класическа тапенада и естествено да си я приготвите. 

 

Рейтинг: 4 / 5 , 208 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...