Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Телешко с бира по белгийска рецепта

по статията работи: | 09 август 2018 Прочитания: 1900
Или карбонаде а ла фламанде
Телешко с бира по белгийска рецепта
Източник: Thinkstock/Guliver

A carbonade a la flamande, или телешко по фламандски, е традиционна белгийска рецепта.


Характерното за нея са основните съставки - сладко-киселият вкус и бирата, които придават уникален вкус на гозбата.


Обикновено рецептата се приготвя в т.нар. dutch oven, холандски съд за готвене на огън. Но също толкова успешно може да се сготви и в дълбок съд на котлона, но под капак. Така телешкото става крехко и ароматите от подправките се просмукват в него.


Към месото се добавят карамелизирани лук и чесън. Някои рецепти включват и гъби. Но това не е най-важното за рецептата. За да се получи уникалният й вкус, то трябва внимателно да се подбере бирата, в която ще се вари месото.


Обикновено традиционната рецепта включва и местна бира. Често се слага тъмна бира от областта Фландрия. Тя има леко горчиво-кисел вкус, който прекрасно се вписва в цялостната кулинарна концепция.


И както ще видите сами в рецептата има ябълков оцет. Не се притеснявайте, като добавите и леко по-горчива бира, ястието няма да стане неприятно и силно на вкус. Не забравяйте, че към него се добавя и кафява захар.


Въпрос на лично предпочитание е кога да я добавим. Може да се сложи заедно с другите продукти, както сме посочили в примерната рецепта в края на статията. Но може и да се добави точно преди сервиране. От топлината на ястието захарта ще се стопи и няма да е неестествено хрупкането й в комбинация с месото.


Обикновено като гарнитура към това иначе богато ястие, се предлагат пържени филийки или варени картофи (зеленчуци).


Ако имате път към Белгия и искате да опитате нещо традиционно, то карбонаде а ла фламанде се приготвя почти във всички белгийски ресторанти.


Ето и рецептата за телешко по фламандски.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 261 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D