Измиваме и почистваме телешкото от ципи, ако има такива.
Нарязваме го на парчета и го варим в тенджера под налягане около 35 минути във вода според порциите, щипка сол и две-три зрънца бахар.
Нарязваме съвсем малка глава лук на много ситно. Запържваме в мазнина, добавяме виното и оставяме да ври няколко минути, докато половината от виното се изпари.
Прибавяме червения пипер, граха и заливаме с бульона, в който сме варили месото. Прибавяме и месото и оставяме да се готви, докато омекне граха. Аз използвам замразен и готвя около десетина минути. Ако е необходимо, посоляваме и сгъстяваме с чаена лъжица брашно.
Докато ястието се приготвя, обелваме и нарязваме на парчета картофи, обелваме и почистваме скилидки чесън. Сваряваме картофите и чесъна в солена вода. Намачкваме ги на пюре. Добавяме маслото, докато картофите са горещи. Разбъркваме добре.
Сервираме телешкото с грах върху пюрето с чесън.