Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Темпура за нестандартен Никулден

по статията работи: | 05 декември 2013 Прочитания: 1603 3
Вкусна рецепта за риба и морски дарове от японската кухня
Темпура за нестандартен Никулден
Източник: Thinkstock/ Guliver

Продължаваме с идеите за Никулден. Този път ще ви предложим едно ястие, малко по-различно от познатите рибни вкусотийки, които сме свикнали да хапваме на Никулден.

 

Става дума за традиционното японско ястие "темпура". Прави се от риба, морски дарове или зеленчуци. Тук вегетарианците също могат да са доволни.

 

Независимо с коя основна съставка се приготвя темпура, тя бива панирана.

 

Приготвя се панировка от студена вода, в някои рецепти се използва газирана вода, за да държи панировката по-пухкава; фино пшенично брашно; яйца; сода или бакпулвер; нишесте, мазнина и/или подправки. Тестото за темпура се смесва и приготвя на няколко порции, разбърква се с китайски прибори за хапване (характерните клечки). Образуваните бучици в сместа се оставят умишлено и заедно с ниската температура на самата панировка, дават уникален резултат – пухкава и хрупкава темпура.

 

Самото тесто за панировката се държи студено обикновено чрез добавяне на лед в него или поставяне на самата купа с панировната в друга, по-голяма купа, пълна с ледени кубчета.

 

Съществува специално темпура-брашно, обикновено е с ниско съдържание на глутен и съдържа набухватели в състава си. В панировката за темпура в повечето случаи не се слага галета.

 

Самото пържене се осъществява по следния начин – малки резени морски дарове или риба се потапят в панировката. Олиото се загрява много силно. Храната, която панирате, се потапя в олиото (т.нар. маслена баня). Най-честата мазнина, която се ползва е растително или рапично олио. Но в много рецепти се среща и сусамово олио, като по-здравословен вариант.

 

Когато приготвяте калмари или миди, кожата трябва да се премахне. Същото важи и за панирането на патладжани и червени чушки. В противен случай, може да се случи така, че да започнат да пръскат сериозно (пукайки се) и дори да ви изгорят. Затова е препоръчително да се обелят, преди паниране. Ако по време на пържене в олиото са попаднали (почти няма как да не се случи) малки парченца от панировката, то те трябва да се извадят, за да не изгорят и съответно цялото ястие да има загорял вкус.

 

Обикновено темпура се сервира със сос, но може просто да бъде осолено, без да се добавят каквито и да е сосове. Консумира се веднага, след като е приготвено. Има някои рецепти, които включват подправяне с комбинация от сол и юзу или сол и зелен прахообразен чай. Но, може би, най-популярният сос, гарнитура към темпура, е сос тенцую.

 

Но, разбира се, вие можете да си добавите любима салата към темпура и да разнообразите малко познатите рецепти за Никулден.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Emnuella
05.12.2013 | 15:50
Отговор на коментар #1 от Radina:
Така е:)
2
Emnuella
05.12.2013 | 15:50
наистина е много интересно предложение.
1
Radina
05.12.2013 | 15:09
това ще е наистина скъп никулден :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D